KD Nuoret vaatii lopettamaan asekaupan niiden valtioiden kanssa, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.

18.8.2016 klo 09:52 Uutiset

Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret tuomitsee jyrkästi kaikki ihmisoikeusrikkomukset. Nuorisojärjestö on laittanut merkille, että esim. Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rikkomuksista ei juuri valtamediassa puhuta. Kuitenkin Suomi käy asekauppaa kyseisten valtioiden kanssa.

”Aseteollisuus on Suomessa merkittävä teollisuudenala, joka työllistää paljon ihmisiä. Olemme yksi maailman johtavista asevientimaista, joten asekauppa tuo maahamme paljon verotuloja ja työpaikkoja”, KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainentaustoittaa.

Suomi myy kuitenkin aseita epädemokraattisille valtioille, kuten Saudi-Arabialle ja Yhdistyneille arabiemiirikunnille. Näissä valtioissa muun muassa tuomitaan ihmisiä kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä, rajoitetaan sananvapautta, ei suojella naisia väkivallalta ja syyllistytään sotarikoksiin.

Asevientiin tarvitaan erityinen vientilupa, joka voidaan myös evätä. Näin on tehty muun muassa kaiken Venäjän suuntaan suunnitellun aseviennin kohdalla jo vuosien ajan.

”Israelin kanssa tehtävästä asekaupasta on keskusteltu paljon julkisuudessa, mutta samaan aikaan on viety aseita Saudi-Arabian kaltaiseen valtioon. Tästä ei kuitenkaan juuri julkisuudessa puhuta”, KD nuorten pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen hämmästelee. ”Näin ei voi jatkua.”

KD Nuorten mielestä asekauppaa on mahdollista käydä myös hyvällä omallatunnolla, mikäli aseita myydään vain sellaisiin maihin, joissa ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Sen sijaan ihmisoikeuksia rikkovia maita ei pidä aseistaa

”Isänmaallinen, suomalainen aseteollisuus ei voi pitää ihmisoikeuksia rikkovia ja naisia polkevia valtioita kauppakumppaneinaan. Asevienti näihin maihin on lopetettava välittömästi”, Ronkainen ja Paavilainen vaativat.

Lisätiedot:

Remo Ronkainen
KD Nuorten puheenjohtaja
+358 50 595 8819
[email protected]

Linda-Riina Paavilainen
KD Nuorten pääsihteeri
+358 45 137 6021
[email protected]