Tiina Tuomela: Sisäilmasta oireilevien tilanne on otettava vakavasti

19.9.2016 klo 14:30 Uutiset

KD Vantaan puheenjohtaja Tiina Tuomela Helsingin Sanomissa:

Laskelmien mukaan ainakin 100 000 lasta altistuu sisäilmaongelmille päivittäin.

On arvioitu, että jopa 60 prosentissa kouluista on sisäilmaongelmia. Laskelmien mukaan ainakin 100 000 lasta altistuu sisäilmaongelmille päivittäin. Aihetta käsiteltiin tiistaina pidetyssä Vihaiset äidit -ryhmän järjestämässä mielenosoituksessa.

Huonoon sisäilmaan liitettyjä oireita ovat erilaiset silmä-, nuha- ja yskäoireet. Selvää tutkimustietoa on myös infektiokierteestä. Samoin astman puhkeaminen ja paheneminen ovat yhteydessä sisäilmaongelmiin.

Useat altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa. On esitetty, että pitkä altistus lisää riskiä sairastua erilaisiin autoimmuunitauteihin kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja reumaan. Osa sairastuneista myös kehittää niin sanotun monikemikaaliherkkyyden reagoiden hajusteisiin ja muihin ympäristön ärsykkeisiin. Nämä taudinkuvat eivät enää parane kokonaan.

Sisäilmasta oireilevien tilanne on otettava vakavasti. Heidän oireiluaan ei saa kyseenalaistaa. Heitä ei saa syyllistää eikä diagnosoida psyykeltään sairaiksi. Lastensuojeluilmoituksilla uhkaaminen on täysin epäammattimaista.

Monet kouluikäiset sisäilmasta sairastuneet joutuvat oireilun takia vaihtamaan koulua useaankin otteeseen tai jopa jäämään kotiopetukseen. Tällainen tilanne on lapsen kannalta henkisesti erittäin kuormittava, ja lapsen sosiaalinen kehitys häiriintyy herkästi. Lapsi tuntee olevansa erilainen. Vertaistuen merkitystä ei näissä tilanteissa voi liiaksi korostaa.

Perusopetuslain mukaan lapsella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Varsinaista työsuojelua lapsilla ei kuitenkaan ole, vaikka heidän on oppivelvollisina käytävä koulunsa.

Kiinteistön laadukkaat tutkimukset ja korjaukset on aina tehtävä. Myös ennaltaehkäisy – rakentamisen laatu ja takuuaikojen pidentäminen sekä kiinteistön ennakoiva huolto – on nostettava kunniaan. Korjaukset maksavat, mutta niin maksaa myös sairastuminen sekä inhimillisesti katsoen että rahallisina kustannuksina. Ilmanpuhdistimilla voidaan saada nopeaa ensiapua tilanteeseen, mutta laadukkaat väistötilat on järjestettävä viipymättä korjausten ajaksi.

On perustettava sisäilmapoliklinikoita, jotta asiantuntemusta ja hoitolinjauksia saadaan yhtenäistettyä. Lääkäreiden ja hoitajien koulutukseen on kiinnitettävä huomiota. On mentävä terveys ja inhimillisyys edellä, jotta lapsistamme ja nuoristamme kasvaa terveitä ja aktiivisia yhteiskuntamme jäseniä.

Tiina Tuomela

lastentautien erikoislääkäri, KD Vantaan puheenjohtaja

Julkaistu: Helsingin Sanomat 8.9.2016