Eutanasian sallimisen sijaan tarjottava korkealaatuista saattohoitoa

7.11.2016 klo 23:55 Uutiset

Kristillisdemokraattien Lohjan seudun paikallisosasto ei kannata parhaillaan puuhattavaa kansalaisaloitetta eutanasian sallimisesta. Sen sijaan tulee kehittää korkealaatuista saattohoitoa, jossa kuolevan ihmisen tarpeet voidaan kohdata parhaiten. Kehittynyt kipulääkitys sekä henkinen ja sosiaalinen tuki auttavat ihmisen viimeisinä kuukausina. Vanhustenhuoltoon on turvattava riittävät hoitajaresurssit.

Potilas voi kieltäytyä hoidosta eikä ihmisen kärsimysten pitkittäminen ole hoidon tarkoitus. Sen sijaan ajatus siitä, että lääkärin tulee edesauttaa kuolemista, on lääkärin etiikan vastaista ja vain harva lääkäri olisi siihen kyselyiden mukaan valmis.

Eutanasian sallimisessa ajauduttaisiin kaltevalle pinnalle. Kärsivä ihminen voisi tuntea olevansa taakka muille ja kokea hiljaista sosiaalista painetta pyytää itselleen eutanasiaa. Belgiassa ja Hollannissa on nähty, että eutanasian mahdollistaminen lainsäädännössä on johtanut eutanasian sallimiseen myöhemmin myös alaikäisille parantumattomasti sairaille ja mielenterveysongelmista kärsiville.

Saattohoitoa on edelleen kehitettävä Suomessa ja myös Länsi-Uusimaa tarvitsee oman saattohoitoyksikön sekä riittävästi saattohoitoon erikoistunutta henkilöstöä, vaati Kristillisdemokraattien Lohjan seudun paikallisosasto vuosikokouksessaan maanantaina.