Mauri Salo jatkaa Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana

12.11.2016 klo 21:34 Uutiset

Mauri Salo Kokkolasta valittiin jatkamaan Kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana

Keski-Pohjanmaan piirin syyskokous 11.11.2016

Julkilausuma

Kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piiri on huolissaan epäinhimillisestä kehityksestä, joka näkyy tällä hetkellä vanhusten yhteispäivystyksessä.

– Vanhuksia voidaan tehtyjen sopimusten mukaan kuljetella hoidettavaksi kunnasta toiseen. On käynnissä ihmisarvoa alentava ambulanssiralli pitkin maakuntaamme, ja kärsijöinä ovat vanhukset, katsoo Keski-Pohjanmaan piiri syyskokouksensa julkilausumassa.

Julkilausuma kertoo tapauksesta, joka tänä syksynä tuli suuren yleisön tietoisuuteen: hyvin sairas 90-vuotias ruotsinkielinen nainen aiottiin kuljettaa Kokkolasta Reisjärvelle.

– Tapausta ei voida typistää pelkäksi kielikysymykseksi, vaikka oikeus tulla ymmärretyksi omalla äidinkielellään on sekin erittäin tärkeä. Tosiasia on, että löytyy paljon vanhuksia, jotka eivät osaa puhua toista kotimaista kieltä, eivätkä ymmärrä sitä. Ja vaikka kielitaitoa olisikin, on monella suuri epävarmuus ja pelko siitä, löytyvätkö oikeat käsitteet ja termit tullakseen ymmärretyksi, huomauttaa piirikokous.

Kyseisessä tapauksessa unohdettiin suuret lääketieteelliset riskit, joita nämä ambulanssikyyditykset aiheuttavat potilaalle.

– Mainittu nainen oli tajuton ja kärsi vaarallisen alhaisesta natrium-arvosta, josta aiheutui riski kramppeihin ja sydämen vajaatoimintaan. Silti lääkäri olisi lähettänyt hänet 120 km pitkälle ambulanssikyydille. Tällaisia päätöksiä ei voi puolustaa millään. Fyysinen rasitus, jonka ambulanssikyyditys itsessään aiheuttaa, voi johtaa siihen, että tulevaisuudessa meillä on iso joukko vanhuksia, jotka valitettavasti maksavat hengellään matkailusta vuodepaikkaa etsien, varoittaa KD:n Keski-Pohjanmaan piiri.

Tulevassa terveyden- ja sairaanhoitouudistuksessa luvataan varmistaa koko väestön tasa-arvoinen ja turvallinen lääketieteellinen hoito, jossa ihminen kohdataan inhimillisellä tavalla.

On käynnissä ihmisarvoa alentava ambulanssiralli pitkin maakuntaamme, ja kärsijöinä ovat vanhukset.
– Vaadimme, että hallituksen uudistusten vaikutuksia arvioidaan tarkasti ja vanhustenhoidon tila kohotetaan ihmisarvon edellyttämälle tasolle, jyrähti piirikokous.

Kokouksen valinnat

Kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piiri valitsi syyskokouksessan Mauri Salon Kokkolasta jatkamaan piirin puheenjohtajana ja Kristiina Hellstrandin Pietarsaaresta  piirin varapuheenjohtajaksi.

Jatkoon vuosille 2017-18 valittiin myös piirihallituksen erovuoroiset jäsenet Sven Grankulla  ja Timo Prittinen Luodosta, Kristiina Hellstrand Pietarsaaresta, Ralf Lindfors ja  Andreas Sandström Pedersörestä sekä Kerstin Peltola Kokkolasta. Uusiksi jäseniksi valittiin Merja Heikkilä Vetelistä sekä Annika Enlund-Piirto Kokkolasta.

Piirihallitukseen kuuluvat lisäksi  Hanna-Lea Ahlskog, Heimo Fiskaali, Pirkko Häli sekä Juhani Orjala Kokkolasta, Martin Pettersson Pedersörestä, Anita Petterson Pietarsaaresta, Karin Saarukka Kruunupyystä sekä Ritvariitta Snellman Toholammilta.

Puoluehallituksen varsinaiseksi jäseneksi piiri esittää valittavaksi piirin puheenjohtaja Mauri Salon sekä hänen varajäsenekseen Heimo Fiskaalin.