Kristillisdemokraattien Lapin piiri vastustaa vastaanottokeskusten nopeaa sulkemista

17.11.2016 klo 19:35 Uutiset

Kristillisdemokraattien Lapin piiri on huolestunut turvapaikanhakijoiden kohtelusta Lapissa ja muuallakin Suomessa. ”Maahanmuuttoviraston summittaiselta vaikuttava vastaanottokeskusten sulkeminen on turvapaikanhakijoiden ihmisarvon alentamista. Kotoutumisen päästyä hyvään vauhtiin ja tukihenkilöiden ja ystävien viimein löydyttyä pitää taas muuttaa uudelle paikkakunnalle ja kaikki pitää aloittaa alusta” piirin puheenjohtaja Ossi Karjalainen toteaa.

Monet Lapin kunnat reagoivat nopeasti turvapaikanhakijakysymykseen vuonna 2015. Vastaanottokeskuksia perustettiin ja kuntapaikoista tehtiin sopimuksia turvapaikan saaneille. Kotoutumista tukemaan on käynnistetty monia hankkeita ja olisi luonnollista että kuntapaikan saaneet jäisivät vastaanottokeskuspaikkakunnill e ja toisivat hyötyä aluetaloudelle. Nyt jos pienten paikkakuntien vastaanottokeskukset suljetaan, myös kuntapaikat uhkaavat jäädä käyttämättä.

”Onnistuneen kotouttamisen uskoisi olevan paljon helpompaa täällä Lapissa kuin vaikkapa Ruuhka-Suomen lähiöissä” Karjalainen tähdentää. Tällä hetkellä esimerkiksi Kemijärven kaupunki on vedonnut voimakkaasti maahanmuuttovirastoon, että se peruisi päätöksensä lakkauttaa kaupunkiin perustettu vastaanottokeskus. ”Osa Kemijärvellä tällä hetkellä asuvista lapsiperheistä on siirretty paikkakunnalle jo aiemmin lakkautetuista vastaanottokeskuksista. Etenkään lasten kannalta ei voi olla hyväksi, että heitä siirrellään toistuvasti paikkakunnalta toiselle, varsinkin kun heidän kotoutumisensa ja esimerkiksi koulutyön aloittaminen ovat sujuneet täällä erittäin hyvin” piirihallituksen jäsen Pirkka Aalto toteaa.