Kaikille hissi ei ole vain vaihtoehto muiden joukossa

11.12.2016 klo 22:38 Uutiset

Lasten kanssa kotiin jäätyäni törmäsin ongelmaan, joka oli minulle vain väliaikainen, mutta kaikille se ei sitä ole. Joillekin asia on läsnä joka päivä.

Kauppakeskuksissa ja esimerkiksi risteilylaivoilla ainoa keino, tai vähintäänkin ainoa sallittu keino vaihtaa kerrosta lastenrattaat mukanaan, on hissillä. Hissejä tuntuu olevan liian vähän käyttäjämäärään nähden ja ne useat niistä toimivat hitaasti. Toisinaan käy niin, että hissiä tovin odoteltuaan joutuu toteamaan useamman kohdalla, että ei mahdu tuplarattaiden kanssa kyytiin. Eräs päivä ihmetykseni nousi paikallisessa kauppakeskuksessa uudelle tasolle, kun hississä seisoi ylempään kerrokseen jumpalle menossa olevia nuoria neitoja urheilutrikoot päällään, salikassi olalla ja protskupullot käsissä. Yhteen satsiin onneksi mahduttiin mukaan kyytiin, kun tytöt tiivistivät.

Miksi terveet ja vetreät ihmiset, jopa urheilulliset priorisoivat hississä seisoskelua, kun vaihtoehtona on tavalliset portaat ja jopa liukuportaat niille, jotka eivät jaksa, tai kykene kävelemään portaita. Tavallisten portaiden kulkeminen on terveellisin vaihtoehto ja myös vähiten ruuhkaisin. Hissitungokset tulivat itselle tutuiksi vasta lastenrattaiden myötä, mutta huonosti liikkuville, tai pyörätuolia käyttäville ongelma saattaa olla jokapäiväinen. Olisi hienoa, jos huomioisimme kanssaihmisiä ja hissit jätettäisiin ensisijaisesti sellaisille henkilöille, joilla ei ole muita vaihtoehtoja päästä liikkumaan kerrosten välillä, kuten lastenrattaille, pyörätuoleille, tai muuten huonosti liikkuville, joilla saattaa olla mukana rollaattorit, tai muita apuvälineitä. Hissejä voi toki käyttää silloin, kun ne ovat vapaina, mutta tilaa tulee tehdä hissiä enemmän tarvitseville.

Ninni Ylikallio

KD Espoo johtokunnan jäsen