OIKEATA VALINNANVAPAUTTA SIUN SOTEEN

21.1.2017 klo 07:42 Uutiset

Siun soteen tehokkuutta omin voimin

Aikaisemmassa Siun sotea koskevassa mielipidekirjoituksessani viime lokakuulla ehdotin tehokkuuden lisäämiseksi, että ambulansseihin voisi lisätä lääkärin kulkemaan mukana, kun ymmärtääkseni ajoneuvot kulkevat hälytysajojen ulkopuolella muissa rutiini tehtävissä potilaiden, mm. vanhusten luona. Nyt ehdottaisin kaikkien yhteiseksi hyväksi seuraavaa.

Hallitus on kaavaillut sosiaali- ja terveydenhuoltoon valinnanvapautta.

Asiakas saisi valita aluksi terveytensä hoitajan vapaasti ja sen jälkeen olla asiakkaana kyseisessä osakeyhtiössä vuoden. Sen jälkeen, jos ei ole tyytyväinen voi vaihtaa toimijaa, maakunnan suostumuksella, kun toimittaa hakemuksensa sinne.

Kuulostaa byrokraattiselta, vaikka juuri sitä, byrokratiaa, pitäisi purkaa.

Eniten kuntalaisia, ja maakuntalaisia, kiinnostanee miten päästä nopeasti lääkärin vastaanotolle. Sitä ei ole huomioitu hallituksen kaavailussa loppuun asti.

Todellista valinnanvapautta on se, että asiakas voi valita  sairastuttuaan, ei suinkaan palveluntarjoajan, vaan vapaana olevan ajan mukaan. Mistä voi tietää, että tuolla vuodeksi valitsemallaan hoitopaikalla on sopivasti aikoja tarjolla? Pitää päästä vastaanotolle!

Me voimme hoitaa asian siten, että on tietojärjestelmä, joka tuo esiin kaikkien toimijoiden ajanvarauslistat, joista potilas voi varata vapaana olevan, lääkärin, psykologin tai sosiaalityöntekijän, ajan. Eikä asiakas ole velvoitettu käymään koko vuotta samalla palvelun tarjoojalla. Tietysti, jos on tyytyväinen, ja aikoja löytyy, voi näin tehdä. Ja, jos haluaa pidemmän suhteen omalle lääkärille, voi aina varata aikansa kyseiseltä tohtorilta. Tämä olisi oikeaa valinnan vapautta. Tällainen järjestelmä olisi myös tehokkaampi. Ei olisi tyhjäkäyntiä. Tehokkuus säästää veronmaksajien euroja.

Tämä olisi tärkeää huomioida jo nyt, kun suunnitellaan – todennäköisesti – uusia tietokonejärjestelmiä. Ne maksavat. Myöhemmin, taas uuden järjestelmän käyttöönotto olisi järjettömän kallista meille veronmaksajille. Laitetaan järjestelmä kerralla kuntoon.

Tiedän, että sote -toimijoiden väliset järjestelmät eivät vielä pelaa yhteen, mutta siihen suuntaan kannattaa suunnitella; ja jo nyt valmistautua, ettei tule turhia lisäkustannuksia. Kateuteen ei ole varaa. Yhteispelillä se sujuu! Järjestelmän turvallisuudesta on tietysti pidettävä huolta.

Timo Simola (kd.)
puheenjohtaja
KD Kontiolahti

(paranneltu versio julkaistu mielipidesivulla: sanomalehti Karjalainen, 19.1.2017)