Joukkoliikenne uusiksi.

1.4.2017 klo 14:29 Uutiset

Maanantaina oli jälleen maakuntalehdessä uutisia Porin Linjojen kannattamattomuudesta. Olen vuosikausia ihmetellyt miksei julkinen liikenne Porissa uudistu nykyajan vaatimuksiin. Pienemmillä, vähäpäästöisimmillä ja taloudellisimmilla autoilla, useampia reittejä ja pitempään ajoa iltaisin ja öisin. Lisäksi Porin keskusta on täysin vailla edullista ja helppoa julkista liikennettä. Porin keskusta alkaa kuitenkin olemaan jo aika iso noin 13 neliökilometrin kokoinen. Lisäksi Porilla on kaksi kasvavaa keskusta noin 3 – 5 km päässä ydinkeskustasta.
Ei lähimainkaan kaikki ihmiset kykene ottamaan jalkojaan tai pyöräänsä alle ja hurauttaa näihin ostoskeskuksiin. Kyllä niihin mennään autolla mikä lisää valtavasti liikennettä näille alueille. Mikäli olisi kodin ja näiden keskusten välillä julkinen liikenne, joka kulkisi usein, uskon, että käyttäjiä olisi todella paljon. Etenkin viikonloppuisin kun nykyään kaupat saavat olla auki 24/7.
Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että jokaisesta Porin kulmakunnasta pitäisi olla yksi kulkuneuvo mikä kulkisi jokaiseen paikkaan. Ei Näin. Vaan käyttäen hyödyksi vaihtoliikennettä. Esimerkiksi näin: Nykyisestä asuinpaikastani Porin Lassilan kylältä olisi julkinen liikenne Laviasta, Lassilan kautta Noormarkkuun. Noormarkusta ottaisin toisen linja-auton mikä veisi Porin keskustaan missä taas olisi seuraava kyyti odottamassa tahtomaani paikkaan Porissa. Oli se sitten Länsi-Porissa, Mikkolassa, Puuvillassa tai vaikka Keskussairaalassa. Aikaa tähän voisi mennä maksimissaan puolitoista tuntia. Hinta maksimi 9 €. Koska sen saan Kelalta sairaalamatkoistani.
Tämähän oli tietenkin vain yksi esimerkki mutta jokaisesta kulmakunnasta pitäisi voida päästä julkisella liikenteellä julkisiin palveluihin kuten kauppoihin, harrastuksiin ja kulttuuripalveluihin. Tämä toisi hyvinvointia Poriin koska kun ihmiset pääsisivät liikkumaan vapaasti, he käyttävät enemmän rahaa kauppoihin, harrastuksiin ja kulttuuritapahtumiin. Tämä taas lisää hyvinvointia lisääntyneenä työllisyytenä mikä taas lisää hyvinvointia kaupunkiin lisääntyvinä verovaroina. Milloinka taas voitaisiin kehittää lisää Porin kaupunkia siten, että Porista tulisi Suomen hienoin kaupunki elää ja asua. Hengiltä säästämisellä vain ajamme kaikki ihmiset pois hienosta kaupungistamme.