Moottoritie Turkuun

3.4.2017 klo 18:44 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vieraili Porissa ja Raumalla to 30.3.2017. Yhtenä puheenaiheena ja hämmästyksen kohteena oli meille rakas 8-tie. Miten on mahdollista, että tie  joka jo 2000-luvun alussa oli Liikenneministeriön kiireelliset listalla, on yhä laittoman huonossa kunnossa! Vastaus on tietenkin se, että Satakunta on pieni vaalipiiri ja näinollen isoja puolueita ei kiinnosta. Vihreitäkään ei kiinnosta, sotiihan autoilu heidän raideuskontoaan vastaan. Ja hui kauheeta, jos se vielä tarkoittaisi moottoritietä!
Moottoritie on realistinen vaihtoehto Porin ja Turun välille. Valtio saa lähes ilmaiseksi lainaa pitkällä maksuajalla. Tätä rahaa valtio voi jakaa maakunnille hyvästä syystä. Hyvä syy voi olla vaikka varma maksusuunnitelma. Sähköautot korvaavat polttomoottoriautot lähitulevaisuudessa, jotain tarvitsee keksiä polttoaineveron tilalle. Tämä jotain on satelliittiperustainen kilometrivero. Satelliitiperusteisissa veroissa on se hieno piirre, että ne voivat olla erisuuruisia eri paikoissa. UUdella moottoritiellä voi olla korkeampi kilometrihinta, mitä vanhalla, jo ”maksetulla” tiellä. Jos laina-aika on riittävän pitkä, ei korotetun kilometrihinnan tarvitse olla edes kovin suuri. Voisi jopa väittää, että näin saamme moottoritien Pori-Turku välille ns. ilmaiseksi!