Järviruoko ja ravinteet

8.4.2017 klo 21:38 Uutiset

Kesä ja kärpäset, järviruoko ja ravinteet. Rehevöityminen ja umpeenkasvu ovat arkipäivää vesistöissämme. Runsaiden ravinteiden ja käytön vähäisyyden ”villiinnyttämä” järviruoko pilaa maisemaa ja köyhdyttää vesiluonnon monimuotoisuutta. Jotain tarttis tehä ja kiitos eduskunnan, jotain on jo tehtykin! On Ruokopelto-hanketta, Järkipeltoa, Samara-ryhmää ja Raki-ohjelmaa  ravinteiden kierrätykseen. Tutkitaan siis ihan tosissaan, miten vaikkapa silputtu järviruoko vaikuttaa pellon rakenteeseen, ravinteisiin ja vedenpidätyskykyyn – unohtamatta toimenpiteiden kustannustehokkuutta. Viimeisimpänä matkitaan Amatsonin intiaanien Terra preta- musta maa ideologiaa ja lisätään peltoon hiillettyä järviruokoa.
.Porilla on  melkoisesti rantaviivaa, jota järviruoko ylikansoittaa. Kyseisen ongelman poistamiseksi tarvitaan innovatiivisia ideoita. Hyvä idea voi olla myös halpa….Huutokaupataan porin ja muiden halukkaiden tahojen järviruokoesiintymät eniten tarjoavalle taholle 10-vuoden sopimusajaksi. Tuloksista riippuen, seuraava sopimuskausi voi olla vaikkapa 5-vuotta….tai 10-vuotta. Pitkä sopimuskausi antaa yrittäjälle inhimilliset lähtökohdat  käynnistää  bisnestä. Nykytekniikalla alan kannattavuus on kyseenalaista, pitkä sopimuskausi voi aikaansaada uusia ja toimivia ideoita!
Järviruoon poistaminenkaan ei vielä oikeuta meitä porilaisia onnitteleen itseämme itä-meren pelastamisesta, jotain muutakin voi ja kannattaa tehdä!  Porilla on 1320 hehtaaria peltoja, joita se vuokraa eteenpäin. Jotta me porilaiset tekisimme vähintään oman osamme ympäristötalkoista, meidän kannattaa vaatia vuokraajilta ympäristötoimenpiteitä. Vastavuoroisesti Porin pitää nostaa vuokra-ajat 5-vuoteen ja ylikin, jotta vuokraajat saavat ympäristötoimenpiteillensä valtion ympäristötukea.
Pelastetaan Itämeri idea kerrallaan!
Jarkko Lammi
kuntavaaliehdokas
Porin Kristillisdemokraatit