Nousukausi tulee kuin varas yöllä

9.8.2017 klo 23:19 Uutiset

Näillä sanoilla kuvasi taloustieteilijä Jukka Pekkarinen Suomen tilannetta viime vuoden alun haastattelussa. Hän tarkoitti sitä, että talousviisaat ovat toistuvasti ainakin puoli vuotta myöhässä ennusteiden kanssa. Tämä pätee niin nousu- kuin laskukausiinkin. Vielä loppukeväästä valtiovarainministeriö ennusti hyvin hidasta kasvua. Uutisista näemme, että Suomen talous on koko alkuvuoden ollut voimakkaassa kasvussa usean taantumavuoden jälkeen. Talousennustajat ovat huomanneet tämän vasta kun nousu on jo vauhdissa.

Tilanne vaatii poliitikoilta erityistä varovaisuutta. Rahaa ei missään nimessä pidä panna menemään vaikka miten hyviä kohteita ja tarpeita olisi olemassa. Toivottavasti vuosien 2007-2008 seurauksista ollaan opittu. Tuolloin keskusteluun tuli mukaan käsite ”jakovara”, jonka suuruudesta suuret puolueet kävivät kädenvääntöä eduskuntavaalikampanjassa. Kokoomuksen surullisen kuuluisa Sari Sairaanhoitaja kruunasi tuhlaamisen. Näistä virheistä on kärsitty ja niitä jouduttu korjaamaan kymmenen vuotta.

Jokaisen päätöksen kohdalla pitää nyt arvioida sen vaikutukset julkisen talouden resursseihin. Tarvitaanko uuden asian toteuttamiseen lisää henkilökuntaa? Jos tarvitaan, mistä se otetaan? Meillä on jo riittävän paljon lisäresurssien pakollista tarvetta. Sitä ei pidä omilla päätöksillä lisätä.

Pertti Järvenpää, yrittäjä, KD Espoo johtokunnan jäsen