Laukkanen: Digisyrjäytyminen kasvaa, jokaisella oltava informaatio-oikeus digitalisaation edetessä

17.9.2017 klo 22:47 Uutiset

– Digisyrjäytyneiden määrä kasvaa huolestuttavasti, ja digisyrjäytynyt voi olla kuka tahansa. Digisyrjäytyminen ei ole vain ikääntyneiden ongelma. Samalla kun sähköistyminen nopeuttaa palveluita ja tuo niitä helpommin monien ulottuville, se toisaalta on vaikea asia myös monelle, totesi kansanedustaja Antero Laukkanen Lohjan seudun kristillisdemokraattien tilaisuudessa Pusulassa. Lohjan kristillisdemokraattien syyskauden avajaistilaisuudessa juhlittiin myös Suomi 100 –juhlavuotta kiitoskahvein.

– Jokaisella tässä yhteiskunnassa pitäisi olla informaatio-oikeus. Informaation saanti ei ole kaikille kansalaisille esteetöntä. Loukkaako sähköiseen viestintään pakottaminen jopa itsemääräämisoikeutta? Puhutaan jopa digistressistä tai digimasennuksesta – nämä ovat digitalisaation varjoja, Laukkanen totesi.

Suomi aikoo siirtyä sähköiseen viestintään yhä voimallisemmin, sillä myös valtionhallinto on luopumassa paperikirjeistä.

– Voiko yhteiskunta olla vain digitaalinen? Mieleen tulee monia kysymyksiä. Miten verottaja, joka on yksi onnistujista, kohtaa niitä nuoria, jotka eivät ymmärrä verottamisen kieltä ja sisältöä? Miten voimme auttaa niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa digisyrjäytyä jo alakoulussa? Vanhuksemme eivät välttämättä pysty käyttämään älykännyköitä tai tabletteja.

– Digitalisaatio haastaa palveluitten saatavuutta niin valtiolla kuin kunnissa. Kansanedustajana minua kiinnostaa, miten lainsäätäjä voisi vastata tähän haasteeseen. Nyt on viimeinen hetki käydä keskustelua siitä, miten palvelemme niitä, jotka eivät pysty vastaanottamaan sähköistä viestiä, Laukkanen korosti.

Kansanedustaja Laukkasen vetämä ja KD eduskuntaryhmän järjestämä seminaari aiheesta pidetään eduskunnan kansalaisinfossa ensi tiistaina 19.9. klo 18-20. Tilaisuudessa asiantuntijat kertovat, miten heidän palveluissaan on huomioitu digisyrjäytymisen vaaroja. Mukana Kela, Valtiovarainministeriö, Verohallinto, Pelastakaa Lapset ry, Vanhustyön keskusliitto ja Vammaisfoorumi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.