Essayah Lapualla: Vanhusten kotihoidossa työskentelevien taustat selvitettävä turvallisuuden parantamiseksi

11.11.2017 klo 10:36 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii, että hallituksen on otettava tosissaan esitykset vanhusten kanssa kotihoidossa työskentelevien taustojen selvittämisestä.

Kymmenet tuhannet ikäihmiset ovat säännöllisen kotihoidon piirissä, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan. Todennäköisesti sote-ratkaisun myötä vanhuspalveluita ulkoistetaan yhä enemmän ja lisäksi palveluntarjoajien kenttä laajenee.

–          Hallituksen tulee ottaa vastuuta haavoittuvassa asemassa olevien vanhusten turvallisuudesta mahdollistamalla rikosrekisteriotteen vaatimisen vanhustyötä tekeviltä, Essayah sanoi lauantaina Lapualla. ”Kestävää lähimmäisyyttä” –teemalla pidetyn tilaisuuden järjesti KD:n Pohjanmaan piiri.

–          Lisääntyvässä määrin on tullut ilmi erilaisia väärinkäytöstilanteita vanhustyön parissa. Vanhuksen omaisuuteen kohdistuvien rikosten ohella on julkisuuteen noussut vakavia terveyttä uhkaavia tapauksia. Useissa tilanteissa vanhuspalveluita tarvitseva henkilö ei välttämättä ole itse kykenevä havaitsemaan häneen kohdistuvaa uhkaa tai tekoa, eikä hän pysty terveytensä puitteissa puolustamaan itse itseään. Kotipalvelussa työskentelevien työntekijöiden rikosrekisterit tulisi voida tarkastaa samaan tapaan kuin opetus- ja kasvatustyössä.

Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä on ollut voimassa jo lähes 15 vuotta. Oikeusrekisterikeskukselta tilataan vuosittain noin 60 000 lasten kanssa työskentelevien rikosrekisteritarkastusta, ja ne ovat opetusalalla ja urheiluseuroissa toiminnan rutiinia.

–          Viime kädessä kysymys on poliittisesta tahdosta. Vanhustyössä esiintyvät väärinkäytökset on uskallettava ottaa esille ja tehtävä kaikki mahdollinen niiden ehkäisemiseksi, Essayah korosti.

Yhteys: Sari Essayah p. 0400 252 999