Tältä se näyttää

15.3.2018 klo 16:24 Uutiset

Kaupungin ympäristöön, palveluihin ja asumiseen kohdistuu runsaasti muutospaineita. Enimmät suunnitelmista saavat paitsi asukkaat, myös päättäjät takajaloilleen. Mitä on tulossa, miten asioihin tulee suhtautua, voiko suunnitelmiin vaikutta ja jos niin miten? Monet esille tulevat kysymykset ovat niin perustavaa laatua tai tunteisiin vetoavia, että saapa nähdä, kuinka kauan viime vuoden hienoinen muuttovoitto pitää pintansa.

Listaa piisaa: kouluja aiotaan myydä, purkaa, kunnostaa ja rakentaa, linja-autoterminaali halutaan Hämeensillalle, Hangonsillan kaava elää omaa elämäänsä, vanhojen puurakennusten kohtalo on keskusteluissa ja entä mitä tehdään Sahanmäen palvelutalolle? Tuleeko johonkin kaupunkimetsä?

Kuka tai mikä konsultiksi: raha, tunteet, lapset, vanhukset, ekologia, luontoarvot, saavutettavuus vai historia? Tässä on osa sopan aineksista. Keitos ei tule koskaan maistumaan kaikille yhtä hyvin, mutta parhaaseen tulokseen päästään, jos asiain käsittelyssä mitään arvoista ei suin päin suljeta ulos. Kyse on arvostuksista, joista halutaan pitää kiinni.

Kysymykset käyvät kuntalaisten ja päättäjien hermoille. Mikä on asioiden käsittelyjärjestys, mitkä asioista pitäisi käsitellä kokonaisuuksina? Erilaiset järjestöt ja ryhmät tekevät asiaansa tiettäväksi, yksityiset kuntalaiset kertovat mielipiteitään ja adressisivut odottavat allekirjoituksia netissä.

Yksi asia on selvinnyt. Kaikki viisi rakennuskompleksia Sveitsin alueella, koulut, hotelli, Sveitsin maja ja uimala sisältyvät kaupunginvaltuuston 17.6.2013 hyväksymään kulttuuriympäristön hoitosuunnitelmaan. Kaava määrittelee nämä rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi rakennuksiksi. Selittävä teksti löytyy Sveitsin-Härkävehmaan osayleiskaavasta. Miten tämä seikka tulee näkymään alueen jatkosta päätettäessä, jää vielä nähtäväksi.

Pekka Kiuttu

Kaupunginvaltuutettu (KD)

Teknisen lautakunnan jäsen