Lapin piiri huolissaan sotesta

28.4.2018 klo 15:29 Uutiset

Kristillisdemokraattien Lapin piiri pitää ehdotettua Sote-uudistusta pahasti keskeneräisenä. Soten alkuperäiset tavoitteet, terveyserojen kaventaminen, hoitoon pääsyn nopeuttaminen, integraation parantaminen ja kustannusten hillintä, eivät uudistuksessa toteudu. Sote -lait sisältävät arvaamattomia kustannuspaineita. Kela-korvausten lopettaminen, palkkaharmonisaatio ja maakuntien lisääntyvä byrokratia tuo miljardin vuosittaiset kulut. Kapitaatiokorvauksen järjestäminen on uhka yksityisyydensuojalle ja epäonnistuessaan siitä tulee kansainvälisten firmojen rahastusautomaatti. Esitys syrjii tehokkaasti toimivia kotimaisia pienyrittäjiä. Valinnanvapaus voi viedä resursseja nyt tehokkaasti toimivilta kuntayhtymiltä. Tämän lisäksi maakuntia uhkaa suunniteltu rahoitusleikkuri.

Taloudelliset syyt eivät aja Suomea tekemään hätiköityjä ratkaisuja. Tutkimusten mukaan Suomi on ykkössijalla 36 eurooppalaisen maan terveydenhuollon kustannustehokkuusvertailussa ja sairaanhoidon laadussa kuudennella sijalla. Ykkössijaa ollaan ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoonpääsy vaikeutui. Suomen ykkössijaa ei kannata kiireessä heikentää. Lainsäädännön aikataulu eduskunnassa on aivan liian tiukka, jotta vaalit voitaisiin keskeneräisen esityksen perusteella järjestää lokakuussa. Esiintyneet ongelmat on korjattava.