Leipäjonot pois katukuvasta, pois silmistä, pois sydämestä

19.5.2018 klo 12:53 Uutiset

Espoossa ja Helsingissä on päätetty yhteistuumin poistaa leipäjonot. Kaupungit tilasivat ”Leipäjonoista yhteisöihin”-valmennuksen, joihin kutsuttiin neljäksi päiväksi hävikkiruokaa jakavia järjestöjä ja seurakuntia. Valmennuksen räätälinä toimi Helsingin Diakonissasäätiö ja vetäjänä diakoniajohtaja Matti Helin.

Olin mukana Espoon työpajoissa neljä päivää. Kutsujana oli perusturvajohtaja Juha Metso. Myönteistä on, että Espoo on lähtenyt miettimään ruoka-avun kehittämistä.

Leipäjonojen kokonaiskuvassa on kaksi ryhmää ja ne pitää ymmärtää nähdä. Ihmisten aktivointi mm. vapaaehtoistyöhön ja ruokakursseille on kannatettava asia. Mukaan lähtevät ne, joilla voimat ja innostus riittää. Tähän ryhmään kuuluu 10-20% leipäjonoissa olijoista. Toiseen
ryhmään kuuluvat loput 80-90%.Tässä ryhmässä on moniongelmaisia ihmisiä
mm. mielenterveyskuntoutujia, päihdeongelmaisia ja kielitaidottomia maahanmuuttajia. Tälle toiselle ryhmälle on elintärkeää se, että ruoka-avun saaminen on helppoa ja kynnyksetöntä. Leipäjonojen poistuminen tarkoittaisi, että kaikista heikoimmassa asemassa olevat jätetään heitteille. Viimeinenkin turvaverkko pettäisi ja alhaista perusturvaa hiukan korottava ilmainen ruoka-apu loppuisi.

On väläytelty Vantaan mallin mukaista logistikkakeskusta hävikkiruualle myös Espooseen. Logistikkakeskus ei ratkaise leipäjonoja. Logistikkakeskus on siinä mielessä kannatettava, että se mahdollistaisi hävikkiruuan jakamisen kattavammin ympäri Espoota. Nyt Espoossa jaettavasta hävikkiruuasta jaetaan 90% samasta talosta Espoon keskuksessa Hyvästä Arjesta ja Manna-avusta.

Tiistain A-studiossa Helsingin vt.sosiaalijohtaja otti esille ikävän kortin. Mikäli järjestöt eivät lähde kaupungin myöhemmin esittämään suuntaan leipäjonojen poistamiseksi, järjestöjen tuet loppuvat.

Yleensä missään asioissa ei pakottamisella ole hyviä seurauksia. Toivon, että meillä Espoossa ollaan tässäkin asiassa Helsinkiä edellä ja ollaan yhteisessä pöydässä ja vielä samalla puolen pöytää. Yhdessä enemmän, enemmän yhdessä.

Luotan siihen, että Espoossa ei toimita sydämettömästi, niin että motiivi ei ole ruoka-avun kehittämiseen siirtää vähävaraiset lähimmäisemme pois silmistä ja pois sydämestä.

Hannu Hätönen
toiminnanjohtaja Hyvä Arki ry
Espoon varavaltuutettu