Lohjan KD esittää Esa Erävaloa eurovaaliehdokkaaksi

10.12.2018 klo 21:01 Uutiset

Kristillisdemokraattien Lohjan seudun paikallisosasto esittää lohjalaista Esa Erävaloa puolueen eurovaaliehdokkaaksi. Erävalolla on viiden vuoden kokemus työskentelystä Euroopan parlamentissa ja sen tärkeissä talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ja työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnassa. Hän toimi europarlamentaarikko Sari Essayah’n avustajana 2009-14 ja muun muassa neuvotteli mietintöjen ja lausuntojen sisällöstä sekä teki niihin muutos- ja pohjaesityksiä.

Erävalo on havainnut, että Suomessa seurataan heikosti meppien toimintaa Euroopan parlamentissa.

– Usein toiminta ja äänestyskäyttäytyminen on aivan erilaista kuin se kuva EU-politiikasta, jonka puolueet antavat Suomessa. Kansalaisten tulisi edellyttää, että kotimaassa ja EU-areenoilla Suomen edustajat toimivat yksien tavoitteiden puolesta.

Esimerkiksi 16.2.2017 Euroopan parlamentti hyväksyi kolme liittovaltiokehitystä edistävää ja yhteisvastuuta lisäävää päätöslauselmaa, joiden puolesta myös suomalaiset Rkp:n, Kokoomuksen, Sdp:n ja Vihreiden mepit äänestivät.

– Päätöslauselmien mukaan komissiosta pitää muodostaa EU:n hallitus, jonka puheenjohtaja valitaan suoraan vaaleissa. Pitäisi perustaa Euroopan valtiovarainministeriö ja -ministeri, ja euroalueelle perustaa ”riittävän suuri” oma budjetti, jolla ”aidot omat varat” ja kyky lainanottoon. Edelleen nykyinen Euroopan vakausmekanismi, EVM, pitää muuttaa Euroopan valuuttarahastoksi, jossa ei enää olisi yksimielisyysvaatimusta.

Näillä päätöslauselmilla ei ole oikeudellista sitovuutta, mutta ne antavat komissiolle ja neuvostolle viestin siitä, mitä esityksiä parlamentti on valmis tukemaan ja edistämään.

– Tässä ajetaan kaksilla rattailla, jos samojen puolueiden edustajat Suomessa niitä vastustavat. Kristillisdemokraateille on selviö, että sekä kansanedustajat että tuleva meppi ovat yksimielisesti vastaan EU:n ja EMU:n syventämistä yhteisvastuuta lisäävään suuntaan, Esa Erävalo vakuuttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä EU:n tulee keskittyä toiminnassaan niihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan merkittävää lisäarvoa kansalliseen politiikkaan nähden. EU:n kansainvälinen rooli mm. vapaakauppasopimusten tekemisessä, tutkimuksessa ja kehitysyhteistyössä kasvaa.

– Sisämarkkinoita on yhdistettävä ja sovittuja sääntöjä on noudatettava. Sääntöjen mukaan toimittaessa jokaisen jäsenmaan on tehtävä itse tarvittavat rakenteelliset uudistukset ja vastattava itse veloistaan, Erävalo korostaa.

Keväällä eläköitynyt Esa Erävalo ehti työskennellä Kristillisdemokraattien palveluksessa pääosin lehden päätoimittajana lähes 30 vuoden ajan. Erävalo, 65, on koulutukseltaan diplomi-insinööri, joka on väitellyt tekniikan tohtoriksi Intiassa. Hänellä on myös teologian kandidaatin tutkinto.

Eräpolku jatkaa osaston puheenjohtajana

Lohjan seudun Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa 2019 KD:n eduskuntaryhmän tiedottaja Merja Eräpolku ja varapuheenjohtajana psykoterapeutti Pepina Hyppönen. Maanantaina 10.12. pidetyssä vuosikokouksessa johtokunnan muiksi jäseniksi valittiin Jaana Ahonen, Maija Kokkonen, Marja-Liisa Kokkonen, Aira Palomäki, Ari Piippo ja Heikki Syvälahti.