KD nimesi ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa –  Erävalo ehdolla Lohjalta

15.2.2019 klo 19:32 Uutiset

Kristillisdemokraattien puoluehallitus on nimennyt viisi ensimmäistä eurovaaliehdokastaan. Ehdolla Euroopan parlamenttiin ovat Esa Erävalo Lohjalta, Miikka-Markus Leskinen Parkanosta, Ariel Livson Kuhmoisista, Jasmin Pyöriäinen Joensuusta ja Elsi Ranta Tampereelta. Suomen meppiluvun kasvaessa 14 parlamentin jäseneen KD uskoo saavansa jälleen oman europarlamentaarikon. Puolue kuuluu täysjäsenenä Euroopan kansanpuolueeseen EPP:hen.

Pusulassa asuva Esa Erävalo, 65, työskenteli Kristillisdemokraattien palveluksessa pääosin lehden päätoimittajana lähes 30 vuoden ajan. Hän on tohtoriksi väitellyt diplomi-insinööri. Erävalolla on viiden vuoden kokemus työskentelystä Euroopan parlamentissa. Hän toimi europarlamentaarikko Sari Essayah’n poliittisena avustajana Brysselissä ja Strasbourgissa 2009-14.

Erävalo on havainnut, että Suomessa seurataan heikosti meppien toimintaa Euroopan parlamentissa.

– Usein toiminta ja äänestyskäyttäytyminen on aivan erilaista kuin se kuva EU-politiikasta, jonka puolueet antavat Suomessa. Kansalaisten tulisi edellyttää, että kotimaassa ja EU-areenoilla Suomen edustajat toimivat yksien tavoitteiden puolesta.

Esimerkiksi 16.2.2017 Euroopan parlamentti hyväksyi kolme liittovaltiokehitystä edistävää ja yhteisvastuuta lisäävää päätöslauselmaa, joiden puolesta myös suomalaiset Rkp:n, Kokoomuksen, Sdp:n ja Vihreiden mepit äänestivät.

– Päätöslauselmien mukaan komissiosta pitää muodostaa EU:n hallitus, jonka puheenjohtaja valitaan suoraan vaaleissa. Pitäisi perustaa Euroopan valtiovarainministeriö ja -ministeri, ja euroalueelle perustaa ”riittävän suuri” oma budjetti, jolla ”aidot omat varat” ja kyky lainanottoon. Edelleen nykyinen Euroopan vakausmekanismi, EVM, pitää muuttaa Euroopan valuuttarahastoksi, jossa ei enää olisi yksimielisyysvaatimusta.

Näillä päätöslauselmilla ei ole oikeudellista sitovuutta, mutta ne antavat komissiolle ja neuvostolle viestin siitä, mitä esityksiä parlamentti on valmis tukemaan ja edistämään.

– Tässä ajetaan kaksilla rattailla, jos samojen puolueiden edustajat Suomessa niitä vastustavat. Kristillisdemokraateille on selviö, että sekä kansanedustajat että tuleva meppi ovat yksimielisesti vastaan EU:n ja EMU:n syventämistä yhteisvastuuta lisäävään suuntaan, Esa Erävalo vakuuttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä EU:n tulee keskittyä toiminnassaan niihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan merkittävää lisäarvoa kansalliseen politiikkaan nähden. EU:n kansainvälinen rooli mm. vapaakauppasopimusten tekemisessä, tutkimuksessa ja kehitysyhteistyössä kasvaa.

– Sisämarkkinoita on yhdistettävä ja sovittuja sääntöjä on noudatettava. Sääntöjen mukaan toimittaessa jokaisen jäsenmaan on tehtävä itse tarvittavat rakenteelliset uudistukset ja vastattava itse veloistaan, Erävalo korostaa.

Puolueen puheenjohtajan Sari Essayah´n mukaan EU:n tulevaisuuden suunta ratkaistaan tulevalla kaudella.

– EU:n pitää keskittyä niihin asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan aikaiseksi lisäarvoa kansalliseen politiikkaan nähden ja pystytään vastaamaan haasteisiin, joihin jäsenmaiden voimavarat eivät yksin riitä. Unionin on toimittava kaikkialla ihmisarvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi sekä vapauden ja demokratian puolustamiseksi, korostaa Essayah.

Suomen heinäkuussa alkava puolivuotinen EU-puheenjohtajakausi osuu merkittävään Eurooppa-politiikan taitekohtaan.

– Linjaukset Suomen puheenjohtajakaudella ovat erittäin tärkeitä, koska Euroopan parlamentin vaalien jälkeen ratkaistavana on monta aivan keskeistä Euroopan unionin suuntaan vaikuttavaa kysymystä. Näitä ovat muiden muassa tulevien EU:n budjettien taso ja rakenne, EMU:n kehittäminen ja brexitin aiheuttamien ongelmien selvitystyö, Essayah toteaa.