Sotekolikon toinen puoli

9.3.2019 klo 14:44 Uutiset

Mielipidekirjoitus syyskuu 2018 (Satakunnan Kansa)

Sotekolikon toinen puoli

Kolikossa on aina kaksi puolta. Kari Hannus (SK mielipide 6.9.) tarjosi näkyviin sen kiiltävämmän todetessaan aivan oikein, että ”lähipalvelut säilyvät sotessakin – kunhan vain käytämme niitä”.

En ole ollenkaan huolissani Porin, Rauman tai Harjavallan lähipalvelujen säilymisestä. Sen sijaan sotekolikon himmeämmän, ja toistaiseksi osittain hämärän peitossa olleen puolen, eli pikkukuntien tulevaisuuden palveluasiat minua huolestuttavat.

On ihan selvää, että vaikka Porissa eivät kaikki asukkaat käyttäisikään julkisia sote-palveluja, ne säilyvät ihan varmasti. Väkeä on ympärillä niin paljon, että palvelun rahoitukseen vaadittava käyttäjien määrä on riittävä. Riittävä, vaikka saman asian huomanneet yksityiset palveluntarjoajat ovatkin jo joukolla tulleet samoille apajille.

Pikkukunnat eivät näytä olevan erityisen kiinnostava kohde suurille yksityisille terveyspalvelujen tarjoajille, ja syykin on hyvin yksinkertainen: Jos väkeä ja sen myötä palvelujen käyttäjiä on lähitienoilla vähän, se ei vain jossain vaiheessa enää kannata.

Aivan sama ongelma on myös julkisen puolen sotepalveluissa. Kun rahaa palvelukeskuksen ylläpitoon ei riitä, on sote-keskuksen tulevaisuus vaarassa. Ja rahoitushan tulee kapitaatioperiaatteella, eli käyttäjien määrän ja tämän myötä käyttöasteen mukaan.

”Meitä” on Porissa riittävästi, mutta entäs ”heitä” Honkajoella tai jossain muussa pienessä kunnassa? Kun väkimäärä on liian pieni riittävän sote-keskusrahoituksen turvaamiseen, ei siinä paljon käyttäjien uskollisuus enää auta.

Olen Satakunnan sote- ja maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä tästä puhunut, ja todennut, että mielestäni ainoa lääke kassakriisiin voisi olla se, että pienten palvelukeskusten rahoitus olisi suhteessa suurempi. Tämä jäänee kuitenkin haaveilijan haaveeksi.

Sote- ja maakuntauudistus ei ole vielä valmis. Paljon on vielä sudenkuoppia jäljellä, ja niiden täyttöön tuovat kevään lähestyvät eduskuntavaalit omat aikapulansa ja ongelmansa. Nähtäväksi jää, minkälaiseksi sotekolikon puolet muotoutuvat. Joka tapauksessa puolivalmistetta, joka sisältäisi monia hämärän peitossa olevia kääntöpuolen tulevaisuudenkuvia ei kannata hinnalla millä hyvänsä ottaa käyttöön.

Simo Korpela

kaupunginvaltuutettu

KD Satakunnan piirin pj