Porin talousahdingon syyt ja seuraukset

14.3.2019 klo 20:08 Uutiset

 

Mielipidekirjoitus budjettivalmistelun yhteydessä, lokakuu 2018 (Satakunnan Kansa)

Porin talousahdingon syyt ja seuraukset

Poliitikoilla ja usein kuntalaisillakin on sellainen käsitys, että jos jotain suurella enemmistöllä päätetään, se myös toteutuu. Taloudenpidossa tämä ei ole koskaan koko totuus.

Porin talouden kiristyttyä vuonna 2016 ajauduttiin päättäjien suuren enemmistön paniikkiratkaisuihin. Syksyllä 2016 kaupunkimme kaikki työntekijät lomautettiin ja tuoton piti olla noin 10M€. Tuotto jäi kuitenkin alle puoleen arvioidusta, ja sekä hallinnolle, että kaupunkilaisille tuli asiasta yllättävän paljon murheita. Tomun laskeuduttua yleinen kanta oikealta vasemmalle oli, ettei ikinä enää. Aina ei siis saa, mitä päättää…

Jo kevään 2016 taloustalkoissa oli tehty päätös kaupungin vuokratonttien rajusta vuokrankorotuksesta, ja saman tien myös lunastushintojen noususta.  Syntyneen kohun taltuttamiseksi päätettiin armollisesti myydä näitä tontteja omistuskäyttöön vielä vähän aikaa vanhoilla hinnoilla.

Lopputulos tonttien alennusmyyntibuumista oli se, että yllättäen juuri tämä toimenpide toi kaupungin kassaan vuosina 2016 ja 2017 yhteensä noin 20M€. Nämä rahat kohensivat kaupunkimme taloutta erittäin merkittävästi noina vuosina. Syntyi illuusio, että kyllä me pärjäämme. Saatoimme polleina todeta, että Rauman kunnallisverotus nousi 20 prosenttiin, meidän verotuksemme pysyessä tasolla 19.75%.

Tonttimyynnin ikävänä sivuvaikutuksena tuli kuitenkin vähän sama ilmiö, kuin maanviljelijällä, joka rahapulassaan myy lypsylehmänsä. Silloin viljelijän maitotili kuihtuu ja vastaavasti Porin kaupungiltakin loppuivat vuokrauksesta saatavat tulot.

Nyt tänä vuonna ei tonttimyynti enää lämmitä kaupunkimme puntissa, vaan rahanpuutteen pakkanen alkaa kipristellä.

Vuosi sitten Kuntaliiton verotuksesta vastaavan kehittämispäällikön Jukka Hakolan mielestä Porin tilanne, jossa sekä asukkaiden keskimääräinen tulo että veroprosentti ovat alle maan keskiarvojen oli ”erikoinen”. (SK 17.10. Esa Keskinen).

”Erikoinen” muuttuu äkkiä oudoksi tai arveluttavaksi kun törmätään reaalitodellisuuteen. Tänä vuonna näin on käynyt.

Perusturvan paljolti lakisääteisiä menoja ei voi edes tehdyllä kaikkia Satakunnan kuntia koskeneella päätöksellä jumittaa maksimaaliseen yhden prosentin vuosikasvuun Aluehallintoviraston taholta tulevat lastensuojelumme tilan uhkasakkovaroitukset kertovat, missä nyt mennään.

Satakunnan sairaanhoitopiirin erityissairaanhoidon laskut tulevat sairastuneiden määrän ja sairauksien vakavuusasteen mukaan perusturvallemme suoraan hinnaston mukaan maksettaviksi. Kun nyt jo näyttää optimistiseen budjettiimme nähden tulevan tälle vuodelle ylitystä yli 5M€, se on täysin pakko maksaa oman toimintamme kulujen lisäksi.

Kouluopetuksen määrässä olemme jääneet niin koko maan, kuin myös Satakunnan kuntien keskiarvon alle

Nyt on aika jokaisen Porin puolueen ottaa vastuu tulevaisuudestamme. Turha nokittelu ei johda mihinkään.

Vain rehellisellä tosiasioiden tunnustamisella ja yhteistyöllä voi päästä rakentavasti eteenpäin

Simo Korpela

kaupunginvaltuutettu

perusturvalautakunnan jäsen

kristillisdemokraatit