Menikö tai meneekö äänesi hukkaan

1.5.2019 klo 20:06 Uutiset

Menikö tai meneekö äänesi hukkaan?

Äänestit pappia; halusit tuntemasi hengenmiehen eduskuntaan. Toisin kävi; puolueesta, jolle äänesi annoit valittiinkin sinun vaalipiiristäsi aivan toisenlaisen maailmankuvan omaava kansanedustaja.
Äänestit aatteellista luonnonsuojelijaa.. Toisin kävi; puolueesi listalta tulikin valituksi läheisen ympäristöongelmia aiheuttaneen teollisuuslaitoksen pitkäaikainen pomo.
Äänestit arvostamaasi talouden asiantuntijaa. Toisin kävi; tilalle valittiinkin ihan eri lahjakkuuksilla valittu julkkis.
Jos näin kävi, menikö äänesi hukkaan?
Ei mennyt, mikäli halusit ennen kaikkea tukea kannattamaasi puoluetta. Hukkaan meni äänesi silloin, jos pääasiallinen syy valintaasi olikin haluamasi henkilön arvot, toimintatavat ja vahvuudet.
Vaaleissa äänet voi ”mennä hukkaan” monella tapaa. Voidaan sanoa, että oma puolueeni Kristillisdemokraatit hukkasi Satakunnassa 3358 ääntä, koska saatu määrä ei riittänyt kansanedustajapaikkaan. Yhtä hyvin voidaan sanoa, että vaikkapa Kokoomus hukkasi yli 7000 ääntä. jotka jäivät ”ylimääräisinä” turhiksi, koska toista kansanedustajaa ei Satakunnasta saatu, ja sen ainoan saamiseen olisi pienempikin äänimäärä riittänyt.
Jälkiviisaus on tietysti parasta ja helpointa viisautta, mutta todettakoon kuitenkin, että ehdottamamme KD:n ja Kokoomuksen vaaliliitto olisi tuonut sen halutun toisen paikan vaaliliitollemme ja sosiaalidemokraattien kolmas paikka olisi vaihtunut Kokoomuksen toiseen paikkaan – tai sitten se olisi voinut mennä myös meille Kritillisdemokraateille. Kysyä sopii, olisiko ehdottamamme vaaliliitto näillä tuloksilla joka tapauksessa tuonut Kokoomuksen arvoihin ja tavoitteisiin nähden paremman vaihtoehdon?
Tyyni kyntäjä(SK 20.4.) ennusti aika lailla sarkastisessa mielessä eurovaalien Satakuntalaisten ehdokkaiden ”jännittävää ja kovaa kamppailua” europarlamentin paikoista. Jotenkin jäi sellainen olo, että ellei kirjoituksessa mainituista Satakunnan ehdokkaista Huhtasaarta äänestä, ääni menee ainakin henkilövalinnan osalla hukkaan.
Omalta osaltani haluan vakuuttaa, että edes minulle mahdollisesti annettava henkilökohtainen ääni ei mene hukkaan. Koska kyseessä on koko maamme käsittävä vaalipiiri, kaikille maakunnallisille ehdokkaille annetut äänet lasketaan puolueessa eniten ääniä saaneen hyväksi. Puolueemme johto halusi maakunnallisen kattavuuden ehdokkaisiin, joten vaikka en itse vielä ole lippua Brysselin koneeseen varannutkaan, olen mielelläni omalta osaltani nostamassa ylivoimaisen pääehdokkaamme muutenkin hyviä mahdollisuuksia tulla valituksi.
Simo Korpela
Eurovaaliehdokas (KD)
Kristillisdemokraattien Satakunnan piirin pj,