Kasvisruokavalio ei olekaan yksiselitteisen hyväksi maapallolle

14.8.2019 klo 15:01 Uutiset

Björn Cederberg KD-Kuopiosta twiittasi 12.8:
”Tämä tutkimus haastaa yleisesti hyväksytyn olettamuksen, että kasvisruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä. Näin ei välttämättä ole.”
Hän jakoi myös linkin IS uutiseen, joka oli otsikoitu
”Tutkijat ällistyivät, kasvisruokavalio ei olekaan yksiselitteisen hyväksi maapallolle”

Twiitin takana on Iltasanomien uutinen vuodelta 2015, jonka IS nosti uudelleen esille linkittämällä tietoa alkuperäiseen uutiseen.

Washington Post julkaisi v 2015 Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksen, jossa tutkijat laskivat, että kasvispainotteinen ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä 10% enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Lisäksi kasvihuonekaasuja syntyi 6% enemmän.

Vihreän salaatin tuotannosta laskettavat päästöt olivat lähes samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.

Tutkimuksessa todettiin myös, että kaikkia kasviksia ei voi nipuuttaa yhteen: osan kohdalla ympäristövaikutus tosiaan on lihaan verrattavissa, mutta toisten kohdalla vain murto-osa siitä.

Ranskalaistutkijat lausuivat omissa tutkimuksistaan vuonna 2013:
”Tuloksemme näyttävät olevat ristiriidassa yleisesti hyväksytyn uskomuksen kanssa, jonka mukaan terveydelle hyväksi oleva ruokavalio on hyväksi myös planeetalle”.

Johtopäätöksenä voidaan sanoa, ettei voi vain olettaa, että kasvisruokavalio pienentää hiilijalanjälkeä.

N. 10% ihmisten aiheuttamista metaanipäästöistä syntyy riisin viljelystä ja noin 1,5% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy riisipelloilla. Riisin ilmastovaikutus on noin 10 x perunaan verrattuna. Noin puolet ihmisistä syö riisiä.

KD-Kuopiossa olemme sitä mieltä, että on ilmastoteko käyttää kotimaisia vihanneksia, juureksia ja maataloustuotteita. Toisekseen, terveellisen ruoan lautasmallit rakentuvat paljolti samanlaiseen näkemykseen eri maanosien välillä. Joku ottaa lautasmallissaan proteiininsa lihasta, toinen kasviksista. Kaikkein pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia tutkimuksessa olivat pakastetut äyriäiset, niistä kannattaa suosiolla luopua vaikka heti.

Uutisen toimitti Rauno Taskinen