Oppositiosta on hyvä huudella!

28.10.2019 klo 21:27 Uutiset

Oppositiosta on hyvä huudella
Porin kokoomus on roolinsa valinnut. Kun puolueiden välisen yhteistyön linjaavaa valtuustosopimusta sorvattiin tämän vaalikauden alussa, irrottautui ikävän vaalitappion kokenut kokoomus siitä heti alkumetreillä. Näin, vaikka mitään merkittävää erimielisyyttä sisällöstä ei edes ollut. Oppositioasema näytti houkuttavan. Oppositiosta on hyvä huudella.
Tämä vaalikausi on tarjonnutkin huutosakeille hedelmällisen kasvualustan. Kymmenen suurimman kaupungin tämän vuoden budjeteista ovat kaikki muut, paitsi Helsinki jäämässä alijäämäisiksi, yleensä kymmeniä miljoonia euroja/kaupunki.
Sipilän hallituksen aikana kuntatalous heikkeni merkittävästi. Valtiolta löytyi kyllä velvoitetehtäviä, mutta ei riittävää rahoitusta niiden suorittamiseen.
Porissa tämä mahdoton yhtälö huomattiin, ja päätettiin edes hiukan auttaa kaupungin tuloutusta veroprosentin 0,5% -yksikön korotuksella. Kukaan ei sitä ilokseen tehnyt, mutta pakon edessä se oli oikean suuntainen ratkaisu. Pienensi tuo sentään tämän vuoden vääjäämätöntä jättialijäämää edes noin 7 miljoonalla eurolla.
Kokoomukselle veronkorotus oli kumminkin myrkkyä. ”Yritykset kärsivät ja leipää syödään lasten lautasilta!” Ihan kohtalainen tilaisuus oppositiopolitiikan tekemiselle, jonka puolue tietenkin pyrki silloin täysimääräisesti hyödyntämään. Nyt ei varmaan kovin moni halua laskea, mikä tämän vuoden alijäämä olisikaan, ilman tehtyä välttämätöntä tuloutuksen korjausliikettä.
Taas tehdään talousarviota. Nyt, kun hallitus on loppuun saakka hionut kuntarahoitustaan, eikä ensi vuodesta vielä tarkkaan tiedä, mennäänkö ylä-Rinnettä vai ala-Rinnettä, ei yhdelläkään Porin puolueista ollut halua tarkistaa veroprosenttia. Raumalla merkittävää veronkorotusta kyllä ehdotetaan, Porissa ei.
Tällainen tilanne ei anna oppositio-kokoomukselle sitä kuningaskorttia, että ”taas ne nostavat veroja”. Sen sijaan ensi vuodeksi tehtävä alijäämäinen budjetti antaa ihan aidon mahdollisuuden vakavaan kauhisteluun.
Tosiasia on, että jokseenkin jokainen puolue on ahdistunut kaupunkimme ja Suomen kaupunkien taloudellisesta tilasta.
Kauhistelu ei kuitenkaan auta, jos tilanteesta ei löydy ulospääsyä. Kaikki valtuustoryhmät käsittelivät kaupunginjohtajan budjettiesitystä, ja etsivät siihen parannuksia. Kaikilla oli oikeus teettää virkamiehillä haluamiaan talouslaskelmia ja viimeksi ryhmäneuvottelijat ryhmiensä tukemina päätyivät yksimieliseen ratkaisuun budjetista.
Kuitenkin kaupunginhallituksen kokouksessa kokoomus ja vain kokoomus aivan loppuvaiheessa halusi asioiden uutta pohdintaa. Ihmettelin puheenvuorossani silloin, ja haluan ihmetellä vieläkin, miksi kokoomus ei tuonut edes siinä tilanteessa esille selkeitä näkemyksiä siitä, missä, miten ja mitä säästetään ja parannetaan.
Toisaalta ehkei se ollut tarpeen. Oppositiosta on hyvä huudella.
Simo Korpela
kaupunginvaltuuston II vpj
KD Porin ja Satakunnan piirin pj