Vuosikokous vaatii: Sananvapautta ei saa kaventaa rikosilmoituskulttuurilla

21.11.2019 klo 10:57 Uutiset

KD:n Lohjan seudun osaston vuosikokouksessa 20.11. hyväksyttiin julkilausuma otsikolla ”sananvapautta ei saa kaventaa rikosilmoituskulttuurilla”.

Demokraattisen yhteiskunnan kantava perusta on laaja sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus. Elämänkatsomuksellisten ja kulttuuriristiriitojen kanssa on opittava elämään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita oman arvomaailman ja kulttuurin kieltämistä – päinvastoin niiden sisäistäminen antaa eväitä myös muiden ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen. Elämänkatsomuksellisia tai mielipide-eroja ei voida ratkaista sen perusteella, loukkaavatko ne toisia.

Niin Suomessa kuin laajemmin Euroopassa on havaittavissa mielipiteiden polarisoitumista. KD:n Lohjan seudun osasto pitää tätä huolestuttavana kehityksenä. Mielipide-eroja ei voida ratkaista siten, että vääriksi leimatuista mielipiteistä aletaan tehdä rikosilmoituksia.

Jo pelkästään pelko siitä, että joutuu mielipiteistään rikosilmoituksen uhriksi, johtaa helposti sananvapauden kaventumiseen itsesensuurin kautta. Mielensä pahoittamisesta ei voi tulla sananvapauden mittaria, sillä muuten Suomi muuttuu totalitaariseksi yhteiskunnaksi, jossa vain yhdenlainen mielipide hyväksytään.

Vuosikokouksen jälkeen Järnefeltin salissa pääkirjastolla pidetyssä yleisötilaisuudessa puhui Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman. Hän on Suomen ”kristillisdemokraattisimman” kunnan valtuuston puheenjohtaja. Luodossa KD:n kannatus on ollut viime vaaleissa lähes 50 prosenttia. Luodossa on myös Suomen alhaisin työttömyysaste sekä varsin hyvä syntyvyysprosentti. Östman kertoi katsauksessaan mm. KD:n vaihtoehtobudjetista.

Yleisötilaisuuteen osallistui 25 henkilöä.