Emme saa vaieta antisemitismistä

25.2.2020 klo 09:08 Uutiset

Juutalaisia ja kristittyjä on vainottu, eikä vainoamiselle näy loppua. Antisemitismi on kasvussa. Holokausti voi tapahtua uudelleen.

19.02. sai kantaesityksensä Hitler ja Blondi Tampereen Työväenteatterin näyttämöllä. Ei ole aivan tavanomaista, että 83-vuotias juutalaisnainen Seela Sella esittää Hitleriä, tuota koditonta kuljeskelijaa, katkeroitunut wannabe-taiteilijaa, kokonaisia armeijoita liikutteleva korpraalia, bestseller-kirjailijaa, tuhatvuotisen Valtakunnan Johtajaa, alakuloinen sekakäyttäjää, antisemiittiä, fasistia, vegetaristia, absolutistia ja sosiaalidarwinistia, eläin- joskaan ei ihmisystävää, käsiään hurjasti huitovien, kirkuvien ihmisjoukkojen lemmikkiä ja mahtipontisiin unelmiinsa takertunut mammanpoikaa. Näin ilmaisee asiataan näytelmän käsikirjoittaja Michael Baran. Seela Sella kertoi Ylen uutisissa, että Holokausti voi tapahtua tänäkin päivän, kun äärioikeisto on saanut jalansijaa Euroopassa.

Holokaustia ja antisemitismiä on tutkinut paljon Tohtori Susanna Kokkonen. Hän on asunut pitkään Israelissa ja perehtynyt laajasti juutalaisvainoihin. Hän on tunnettu puhujavieras, ja matkustaa ympäri maailmaa opettamassa juutalaisvainoista, antisemitismistä ja vainojen kehittymisestä niin historiassa kuin omana aikanamme. Hän puhuu myös Israelin valtion merkityksestä sekä raamatullisista aiheista.
Susanna Kokkonen haluaa levittää tietoisuutta ja vaikuttaa aktiivisesti päättäjiin. Tätä tarkoitusta varten hän perusti viime vuoden marraskuussa Hope for Persecuted Peoples -järjestön Yhdysvalloissa. Järjestö antaa myös materiaalista apua vainotuille.

 

Juutalaiset ja kristityt ovat saman uhan alla, toteaa Kokkonen

– Molemmat ryhmät edustavat Jumalan antamaa ilmoitusta ihmiskunnalle. Jumalaa vastaa on vaikea toimia konkreettisesti – kohteeksi valitaan siis ilmoituksen välittäjät, juutalaiset ja kristityt.

– Kaikkein tärkeintä on toimia vainottujen puolesta. Lisäksi valtionhallintaan ja poliitikkoihin pitää vaikuttaa.

Kokkonen muistuttaa, että holokausti on maailman dokumentoiduin kansanmurha. Silti on ihmisiä, jotka kiistävät sen tapahtuneen – Suomessakin.
– että kansanmurhiin ei päädytä saman tien, vaan sitä edeltää ”vihan kolmio” eli ensin asenteet muuttuvat jotain kansanryhmää kohtaan, sitten nähdään pieniä tekoja sitä vastaan ja syrjintää. Lainsäädäntöä muutetaan. Esim. Kristalliyö 1938 oli piste, jonka jälkeen tapahtumia ei voitu enää pysäyttää. Näiden askelien jälkeen alkavat väkivalta ja murhat. Yhteiskunta kyetään tempaamaan monin eri tavoin kansanmurhaan.
– Suurin osa antisemitismistä tapahtuu työpaikoilla eivätkä tapahtumat päädy viranomaisten tietoon.
– Viranomaisetkaan eivät tiedä, miten hallita antisemitismiä. Synagogiin on asetettu tiukka vartiointi, mutta se ei aina auta.

Kokkonen on puhunut holokaustista selvinneiden vanhusten kanssa: Vanhukset kertovat, että Euroopan ilmapiiri muistuttaa 1930-lukua. Juutalaisvastaisuutta ei enää piiloteta.

(lähteenä: https://www.avainmedia.org/susanna_kokkonen/)

 

27.1. Susanna Kokkonen puhui myös eduskuntatalossa järjestetyssä Holokausti, antisemitismi ja ihmisoikeudet -seminaarissa.

 

Mitä voidaan tehdä, vaikuttaa? Nyt on huono hetki mennä piiloon ja vaieta. Emme voi vaatia, että koko yhteiskunnassa on samat arvot vallalla kuin meillä, ja ihmiset ihmiset ajattelevat samalla tavalla kuin me. Kuitenkin perinteisten kristillisten arvojen kunnioittaminen pitää sallia edelleenkin yhteiskunnassa, ja että niiden arvojen mukaan voi jokainen pelotta elää.

 

Osmo Pylkkö (KD) 21.2.2020