Ilmastopaniikki

29.2.2020 klo 21:58 Uutiset

Joko menee ilmastopaniikki överiksi?
Paniikkia lietsovia ennustajia on aina ollut, mutta paniikki ei yksinään auta – ei myöskään ilmastonmuutosasiassa. Kokonaisuuden huomioon ottaminen ja järkevä toiminta on parhaiten hyödyksi.
Ilmastonmuutoksen kokonaiskehitys näkyy kaaviossa esitetystä pohjoisen pallonpuoliskon keskilämpötilakäyrästä. Rajuja muutoksia on ollut myös jääkauden jälkeen – ja hyvin säännöllisesti näihin päiviin asti. 1100-1200 lukujen lämpöjakson aikana Grönlannissa viljeltiin vehnää.1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa pieneksi jääkaudeksi kutsutun kylmän jakson aikana eteläisen Englannin Thames-joki jäätyi talvisin. Näihin ilmastovaihteluihin ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt eivät ole vielä mitenkään voineet vaikuttaa. Kun lämpötilakäyrää katselee, sen voisi aivan hyvin kuvitella olevan myös loppuosaltaan täsmälleen samanlainen ilman ihmisen toiminnan vaikutustakin.
Jos kokonaisuutta ei huomioida, paikalliset päätelmät menevät usein pieleen. Katoaako lumi Suomesta? Kuusamolainen voisi nyt ennätyksellisessä metrin lumihangessa kahlatessaan kehottaa kysyjää tulemaan itse paikan päälle, ettei tarvitse kuunnella turhia höpinöitä. Porissa taas ei ole hiihdetty metriäkään ilman keinotekoista lumetusta.
Polaaripyörteen ansiosta mm. Suomi ja Keski-Eurooppa ovat kokeneet erittäin lämpimän talven. Pohjoisen kylmä ilma on nyt pysynyt napa-alueella, napajäätikkö jonka sulamista pelätään, on taas pitkästä aikaa kasvanut oikein huomattavasti.
Edellä olevan tarkoituksena on valottaa kokonaisuutta, koska osien irrottaminen siitä johtaa helposti vääriin päätelmiin. En toki kiistä maapallon lisääntyneen hiilidioksidimäärän vaikutusta ilmastoon. Totuus vain lienee jossakin kaiken kieltämisen ja paniikkiennusteiden puolivälissä.
Pori on ollut erittäin innokkaana ilmastotalkoissa. Maanantain valtuustossa kaupunginjohtajamme hehkutti saavutettuja tuloksia, muun muassa aikaisempaa liittymistämme erittäin kunnianhimoiseen HINKU – ilmastoprojektiin, Ja lisäksi päätettiin nyt vielä liittyä – ikään kuin varmuuden vuoksi – Covenant of Mayors -sitoumukseen.
Siksi mielestäni menee överiksi, kun vihreät jättivät samassa valtuuston kokouksessa, missä olivat itsekin olleet ylpeitä Porin saavutuksista, vielä aloitteen ILMASTOHÄTÄTILAN julistamiseen Porissa. Eiköhän porilaisiakin ole jo aika riittävästi peloteltu, ahdistettu ja syyllistetty ilmastomuutokseen liittyvissä asioissa.
Jos Poriin julistetaan hätätila, niin paljon suurempi on hätä vanhustenhuollon ja monien muidenkin sote-asioiden puutteellisessa ja suorastaan lainvastaisessa hoidossa. En kuitenkaan ehdota hätätilan julistamista näihinkään ilmiselviin epäkohtiin. Paljon tärkeämpää on toimia ripeästi tilanteen korjaamiseksi.

Simo Korpela
Porin kaupunginvaltuutettu
perusturvalautakunnan jäsen
kristillisdemokraattien Satakunnan piirin puheenjohtajakuva