Koronavirus uhkaa suuria kesäjuhlia

23.3.2020 klo 13:00 Uutiset

Koronaviruksen levittämä epidemia aiheuttaa kaikkien suurten tapahtumien järjestäjille taloudellisia menetyksiä.

Tämä koskee yhtä lailla kulttuurin, urheilun kuin politiikan sektoreita. Asiantuntijat puhuvat jopa neljän kuukauden päähän ulottuvista korona-viruksen aiheuttamista häiriöistä.

Suomen kesä on myös tunnetusti eri kirkkojen ja herätysliikkeiden suurten tapahtumien kulta-aikaa. Sadat tuhannet kansalaiset ovat kokoontuneet vuosikymmenten ajan omiin kesäjuhliinsa.

Vain muutamat sotavuodet ovat tilapäisesti katkaisseet monien tapahtumien kirkolliset perinteet.

LESTADIOLAISTEN SUVISEURAT, körttiläisten herättäjäjuhlat, Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlat, helluntailaisten juhannuskonferenssit, vapaakirkollisten kesäjuhlat, Sanan suvipäivät, Heinäveden kirkastusjuhlat, Uusheräyksen kesäseurat ja Evankelisen lähetysyhdistyksen kesäjuhlat kokoavat perinteisesti väkensä eri puolille yhteisiin juhliinsa.

Juhlilla liikkuu joka kesä suuret summat rahaa.
KYSEISTEN JUHLIEN merkitys omille järjestöilleen on ainakin kahtalainen:

hengellisessä mielessä ne ovat vahva linkki jäsenistöjensä yhteenkuuluvaisuuden ylläpitämisessä. Toisaalta suurimpien herätysliikkeiden kesäjuhlilla on huomattava taloudellinenkin merkitys, joka osaltaan vahvistaa järjestön kotimaan- ja lähetystyön toimintaedellytyksiä.

LESTADIOLAISTEN Suviseurat ovat perinteisesti Pohjoismaiden suurimmat hengelliset kesäjuhlat. Tänä vuona ne järjestetään Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kesäkuun lopussa. Jos suviseurat 2020 jäävät pitämättä, liikkeelle aiheutuu siitä suuret menetykset.

Juhlilla liikkuu joka kesä suuret summat rahaa yli 70 000 ihmisen ruokaillessa, ostaessa päivittäisiä tavaroitaan organisaation omista kaupoista ja laittaessa rahojaan uhrikoppaan kolehtihaavin kiertäessä seuratilaisuuksien aikana.

Lähes 200 hehtaarin kokoisen juhla-alueen vuokrakustannukset ovat melkoiset, koska alueen peltojen vuokraamisesta etukäteen useiden vuosien ajaksi koituu liikkeelle huomattavat kulut.

Liike korvaa maanomistajille peltojen nurmelle muuttuneista viljelysuunnitelmista aiheutuneet kulut vuokrien lisäksi.

HELLUNTAILIIKKEEN juhannuskonferenssien tuotolla on perinteisesti voitu tukea Iso Kirja-opiston toimintaa. Sen kursseilla koulutetaan helluntaiseurakuntien pastoreita sekä lähetystyöntekijöitä.

Opisto sekä Aikamedian kustannustoiminta ovat jo nyt taloudellisesti ahtaalla. Tilanne vaikeutuisi entisestään, mikäli konferenssitulot jäisivät saamatta Korona-epidemian mahdollisesti estäessä tapahtuman toteutumisen.

Juhani Happonen, toimittaja, opettaja, (eläkel.), evankelista
Kuopion KD-osaston johtokunnan jäsen

Juttu julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 23.3.2020
Savon Sanomat 27.3.2020
Länsi-Savo 29.3.2020

Artikkelikuva: Shutterstock lisenssikuva SSTK-027F5-58EB