Rohkeutta, kestävyyttä ja vastuuntuntoa koronaepidemian aikana

24.3.2020 klo 12:26 Uutiset

Olemme seuranneet huolestuneina Kiinasta alkaneen koronavirusepidemian etenemistä ympäri maapallon. Tähän asti Euroopassa, etenkin Italiassa, on tullut päivittäin enemmän sairastuneita ja myös entistä enemmän kuolleita. Suomessa epidemia on vasta aluillaan.

Jerusalem Postista luin jo monta viikkoa sitten Nobel -palkinnon 2013 saaneen amerikkalais-brittiläis-israelilaisen biofyysikon, Michael Levittin haastattelun.  Hän vieraili ystäviensä luona Kiinassa silloin kun koronavirusepidemia alkoi levitä. Ystävät olivat peloissaan. Hän halusi jotenkin lohduttaa heitä ja aloitti taudin etenemisen seuraamisen helmikuun alussa. Yllättäen 7.2. Kiinassa uusien tapausten ilmaantuminen alkoi vähentyä. Saamiensa lukujen avulla Levitt teki matemaattisen mallin taudin etenemisestä   ja sen mukaan hän teki ennusteen: koronaepidemia loppuu Kiinassa maaliskuun loppuun mennessä.

Varovaisia merkkejä on jo epidemian laantumisesta maailmalla. Kiinassa epidemia on jo vaimenemassa ja uusia sairastuneita tulee enää muutamia kymmeniä päivässä. Myös Italiassa näyttää tapahtuneen käänne parempaan. Sunnuntaina 22.3. kuolleita 793, maanantaina 651 eli 142 vähemmän ja tiistaina 601 eli 191 vähemmän kuin sunnuntaina.

Suomessa tartuntoja on vielä vähän ja sairastuneita on yhteensä 700. Vain yksi henkilö on menehtynyt. 12 vakavasti sairasta on sairaalassa ja jopa tehohoidossa. Heistäkin suurin osa toipuu, kiitos Suomemme korkeatasoisten sairaaloiden ja ammattitaistoisen hoitohenkilökunnan. Tämä taudin hitaampi eteneminen ja hoitopaikkojen riittäminen kaikille tarvitseville voi jatkua vain, jos kaikki teemme parhaamme.

Meidän on hyvä muistaa, että vaikka useimmille tartunnan saaneille tauti on lievä ja vaaraton, niin se voi olla hengenvaarallinen riskiryhmiin kuuluville – etenkin ikäihmisille.

Me kaikki voimme vaikuttaa miten koronaepidemia leviää Suomessa. Jokaisen meistä tulee ottaa vastuuta omasta itsestämme ja läheisistämme ja noudattaa THL:n ja valtiovallan antamia ohjeita. Näin toimien pystymme vähentämään koronaepidemian tartuntavaaran riskiä ja hillitsemään sen leviämistä sekä vähentämään uusia tapauksia.

Nyt on otettava käyttöön suomalainen sisu ja kestettävä nämä rajoitukset ja epämukavuudet. Se on yhteiseksi parhaaksi ja osoittaa vastuuntuntoa ja oikeaa välittämistä lähimmäisistämme

Pidetään yhteyttä lähimmäisiimme ja ystäviimme puhelimitse ja sähköisesti ja muistetaan liikkua ja nauttia keväästä. Muistetaan Suomea ja sen kansaa iltarukouksissamme.

Toiveikasta kevättä ja siunausta Teille lukijani

 

Juha Rantalainen

lääkäri, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu 24.3.2020