Hyvien uutisten aika

10.4.2020 klo 11:37 Uutiset

Viruspandemia, valmiuslain käyttöönottaminen sekä valtioneuvoston antamat ohjeet vaikuttavat jokaisen elämään. Rajoituksista seuraa tilanteita, että työnteko loppuu,  keskeytyy tai työvoiman käyttäminen tilapäisesti täysin muuttuu.

Kuopion kaupunginhallitus on linjannut 23.3 kokouksessaan, että kaupunki työnantajana pyrkii poikkeusolojen aikana siihen, että teettää työn etätyönä milloin se on toiminnallisesti mahdollista. Kaupunki ei tässä vaiheessa tule irtisanomaan henkilöstöä, vaan henkilökuntaa siirretään tarpeen ja kelpoisuuden mukaan eri tehtäviin. Vuosilomien aikaistamista, saldo- ja palkattomien vapaiden myöntämistä sekä lomarahan vaihtamista vapaaksi käytetään keinoina tehtävien säilyttämiseksi.

Siinä oli hyvää uutista kerrakseen. Edellisistä irtisanomista jäi huono mieli minullekin kaupunginvaltuutettuna.

Valtioneuvosto määritteli pandemian takia kriittisesti tarpeellisen työväen, ja se joukko on ammattikirjoltaan paljon suurempi kuin me ensi alkuun miellämme.

Savon Sanomat uutisoi 31.3  kuopiolaisen kauppiaan ja vararengasravintoloiden yhteistyöstä. Sen johdosta ravintola-alalla lomautettuja  palkattiin työntekijöiksi verkkokaupan palvelutarpeeseen. Uudet työntekijät  pystyvät toimittamaan yli kaksinkertaisen määrän asiakastilauksia riskiryhmäläisille joko kotiin tai kaupasta noudettavaksi.

Hyvä uutinen on seuraavakin: kuopiolainen 19-vuotias Martin Korvela tarjosi apua ylioppilaskirjoitusten jälkeen viime kesän työnantajakauppiaalle ruokaostosten keräämiseksi  ja kuljettamiseksi koronaviruksen takia kotona oleville riskiryhmään kuuluville. Palkan lisäksi nuori mies kertoi saaneensa hyvän mielen auttamisesta. Opiskelijan työllistymisajatus toimisi myös maatalouden suuntaan. Työntekijöiden apua tarvitsevat marjatilalliset nyt taimien istuttamisesta marjojen keräämiseen.

Poikkeusolot luovat myös innovaatisuutta. Kasvomaskeista on ollut pula niin terveydenhoitoalalla kuin kansalaisillakin. Forssalainen C.P.E. Production ryhtyi tuottamaan viruksen tarttumista ehkäiseviä suojavisiirejä. Tuotetta on tilattu jo yli 170 000 kpl, ja sillä tulee olemaan maailmanlaajuista kysyntää. Entäpä tämä? Forssassa kolme naista käynnisti kankaisen suojavaatimukset täyttävän kasvosuojainten ompelemisen Forssan sairaalan tarpeisiin. Uusia maskeja syntyy yhdellä ompelijalla 200 kpl päivässä. Nyt tuotetta kysytään eri puolilta Suomea, ja ompelijoille syntyy uusia työpaikkoja.

Hyviä uutisia onkin roppakaupalla! Digiloikka on mahdollistanut eri etäyhteyssovellusten avulla tavata toisiamme ja järjestää kokouksia ja kaiken maailman palavereja ilmastoa säästäen.

Yhteiskunnalle välttämättömiä työntekijöitä löytyy terveydenhuollon ammattihenkilöistä ompelijoihin. Tuossa välissä on iso joukko eri alojen pyyteettömästi työtään tekeviä, joitten luetteleminen on mahdotonta. Tuohon joukkoon kuuluvat myös Tukikohta Diakonia ry:n vapaaehtoiset, jotka noutavat kaupoista ”ylijäämäruokaa” ja pussittavat sen avuntarvitsijoille. Jakelu on sovittu viranomaisten kanssa niin tapahtuvaksi, ettei tapahdu tarttumisvaaraa aiheuttavaa kokoontumista.

Kaikille teille, iso kiitos. Nämä ovat isoja askeleita, myös pandemian jälkeisessä talouden terveeksitekemisessä.

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 10.4.2020

Rauno Taskinen, kapt evp
Kaupunginvaltuutettu, KD, Kuopio