TALOUDEN TURVAKSI EI OLE ROKOTETTA

1.5.2020 klo 20:43 Uutiset

Keskuskauppakamari arvioi 28.4 koronasta johtuvan eristäytymisen maksavan Suomelle 1,2 miljardia euroa viikossa. Rajoitukset muuttavat kaikkien kulutuskäyttäytymistä. Yritykset joutuvat maksamaan kiinteät kuukausimaksunsa ja ovat riippuvaisia päivittäisistä asiakkaista, joita ei nyt ole. Työpaikoista palvelujen tuottamisessa on n. 75 % ja maatalouden piirissä niitä on enää alle 4 %. On hämmentävää uutisointia, että kesän satokausi on ulkomaisten kausityöntekijöiden varassa, vai onko? Omavaraisuutemme on koetuksella.

Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä. Rajoitukset saattavat täysin kieltää satojen tuhansien ammatinharjoittamisen ja ison osan yritystoiminnasta ihan kokonaan. Kriisin pitkittyessä pankki- ja vakuutussektoreillekin voi tulla merkittäviä ongelmia.

Hallitus on sitoutunut koronakriisissä turvaamaan suomalaisten hyvinvoinnin ja yritysten selviytymisen kriisin yli mahdollisimman vähäisin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin. Tilannekuvaa rakennettaessa on jo nyt mietittävä, mitä mikäkin hyvinvointivaltiossa maksaa.

Hallitus teki 8.4 talousarvioon 4,1 miljardin euron suuruisen lisäyksen. Se kohdennetaan ehkäisemään 1990-luvun kaltaista konkurssiaaltoa. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ennakoi lainatarpeen ylittävän tänä vuonna 20 miljardia. Hallitusohjelma joudutaan rakentamaan uudestaan. Se perustuu oletukselle, että Suomessa vallitsisi 75 % työllisyysaste vuoteen 2023 mennessä.

Nyt tarvitaan talousosaamista enemmän kuin ideologista hengen paloa. Hallitusohjelmaan merkittyjä menoeriä joudutaan leikkaamaan. Miksi nyt tuodaan miljardeja maksava henkilötunnusuudistus keskelle epidemiakriisiä, joka on laajenemassa talouskriisiksi? Kyllä henkilötunnuksesta tulee näkyä, onko kyse miehestä vai naisesta. Lisäksi uudistus tulee aikanaan toteuttaa niin, ettei kaikkien henkilöasiakirjoja muuteta kerralla. Uusitaanhan mm passitkin viiden vuoden välein. Identiteettivarkaudet saadaan estettyä, kun poistetaan ikätieto henkilötunnuksesta. Gender-ideologia ei voi sanella uudistuksen muotoa.

Oppivelvollisuuden laajentaminen 18-vuotiaisiin maksaa Kuntaliiton mukaan 180 miljoonaa euroa vuodessa. Siihen ei ole nyt varaa.

Vaikka kristillisiin arvoihin kuuluu kehitysapu, sitä emme voi tehdä velkaa lisäämällä. Varsinkaan kun kehitysapu ei ole johtanut kohdemaissa ajateltuun muutokseen. On huomattava, että EU:nkin suunnasta ollaan käsi ojossa.

Tästä kriisistä ei selvitä kolmessa kuukaudessa. Rajoitustoimet kestävät, kunnes rokote on käytössä. Nyt on rajoitettava järkevästi ja testattava maksimaalisesti. Yhteiskunta on saatava rajoitettunakin, turvavälein, käyntiin. Riskiryhmään kuuluvat joudumme eristämään, mutta etsimään turvalliset keinot läheisten tapaamiselle. Maskien käyttämistä tullaan varmaan nyt suosittamaan, kun niitä viimeinkin saadaan. Kiinassa maskien käyttämisellä tilanteen hallintaan saamiseksi on ollut iso merkitys. Nyt tarvitaan Kulmunille kaikki mahdollinen tuki yli puoluerajojen.

Teksti: Rauno Taskinen, KD Pohjois-Savon piirihallituksen jäsen, Kuopio