Politiikkaa vai teatteria

8.6.2020 klo 20:50 Uutiset

Politiikkaa vai teatteria?

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Teatteri taas on viihdyttävää ja ajatuksia herättävää taidetta. Oikein tehty politiikka nojaa aina tosiasioihin ja pyrkii toimimaan mahdollisimman hyvin koko yhteisönsä parhaaksi. Teatterille on suotava taiteellinen vapaus.

Poliittinen teatteri on luku sinänsä. Siinä realismin voi aina korvata oman puolueen tavoitteissa unelmahötöllä ja toisten puolueiden tekojen arvioinnissa pelkällä rankalla arvostelulla.

Poliittisen teatterin päätavoite ei ole yhteisömme paras, vaikka toki sitäkin tavoitellaan. Päätavoite on voittaa seuraavissa vaaleissa.

Vaalilupaukset ovat suuri osa taiteellista vaikutelmaa. Edellisellä eduskuntakaudelle lähdettäessä oli keskustalla ja kokoomuksella hartaita lupauksia suomalaisen koulutuksen parantamisesta, ja perussuomalaiset lupailivat tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Kun rahat loppuivat ja pakolaisia virtasi, koulutusleikkaukset ja perussuomalaisen äänestäjäkunnan romuttuneet toiveet aiheuttivat suuria muutoksia Suomen poliittisessa kentässä.

Nykyhallituspuolueista sosiaalidemokraatit lupailivat vaalien alla työttömyyden laskua, mutta taloudelliset realiteetit ja viimeksi korona taitavat syödä nämäkin eväät.

Kuntataloutta kuritettiin Sipilän hallituksen aikana melkoisesti, valtionosuudet perusturvan ja koulutuksen osalla putosivat ja kunnilla taloudellinen pohja petti. Sama on jatkunut. Porin kokoluokan ja sitä suuremmista kaupungeista vain Helsingillä säilyi pää pinnalla, muut ottivat takkiin viime vuodelta reippaan alijäämän.

En halua tästä sen kummemmin ketään erityisesti moittia, valtiontaloutemme sukeltaa ja sen seurauksena valtio on jo laittanut ja laittaa myös nyt kunnat sukeltamaan. Leijonanosan kuntamenoistamme syvät perusturva ja sivistystoimiala koostuvat pääosin tiukasti lakisääteisistä tehtävistä, joita kunta ei voi sivuuttaa. Tästä syystä ja koronan vauhdittamana valtavan alijäämän uhka on niin Porilla, kuin kaikilla Suomen kunnilla olemassa.

Tilanne on kiistämättä Porinkin osalla hyvin vakava. Juuri siksi toivoisin turhien syyttelyjen ja teatteriesitysten niin puolueiden, kuin virkamiestenkin osalla lopullisesti laantuvan.

Nyt on aika rehellisen rakentavaan ja puoluerajat ylittävään vuoropuheluun. Nyt on aika paniikittomasti tehtäviin ja tarkkaan laskettuihin tulonhankkimis- ja säästötoimiin. Nyt on erityinen aika ajatella jokaisen kuntalaisen parasta.

Nyt ei ole aika keskittyä erityisesti ensi kevään kunnallisvaaleihin. Edellisissä vaaleissa meille on annettu erittäin ajankohtaisia ja paljon tärkeämpiäkin tehtäviä.

Simo Korpela

Porin kaupunginvaltuuston II vpj

KD Porin osaston ja Satakunnan pi