Porilaisen säästökisan ajolähtö

8.6.2020 klo 20:54 Uutiset

Porilaisen säästökisan ajolähtö

Ajolähtötilanne on aina vaikea. Liikkeelle on lähdettävä, on juostava vaikka olisi millaisessa vaarassa polttaa näppinsä.

Poliittinen ajolähtö ei ole sen helpompi. Heli Räty aloitti juoksunsa (SK 23.5.) julkistamalla kokoomuksen ajatuksia Porin nykytilanteesta. Aivan oikein, kaikkien ajatusten on nyt hyvä päästä esiin. En tiedä, kuinka oikeudenmukainen tuomari olen juoksun yritystä arvostelemaan, mutta haluan kuitenkin esittää joitakin omasta mielestäni realistisia arvioita siitä.

Räty toteaa: ”Porissa ei ole mahdollista säästää henkilöstökuluista – kokoomuskaan ei tule sitä näin lähellä vaaleja esittämään.” Rehellinen ilmaisu, jopa vaalien läheisyys näköjään huomioitiin. Kuitenkin vasta esitelty kaupunkimme säästöohjelma nojaa juuri työntekijämäärän hallittuun pienentämiseen niin, että vapautuvia vakansseja ei täytettäisikään ilman erityistä harkintaa ja lupaa. Tämä, jos mikä, tekee työntekijätasolla mahdolliseksi organisoida tehtävät uudella ja kustannustehokkaammalla tavalla. Toki se ei mitenkään voi onnistua kaikissa tapauksissa, mutta on silti reilu ja tärkeä säästömahdollisuus, jota ei voi tässä vakavassa taloustilanteessa sivuuttaa.

Räty kirjoittaa myös, että ”kokoomus nosti jo vuosia sitten esiin sen, että kaupunkimme tulee luopua tarpeettomiksi jääneistä kiinteistöistä …”. Ihan totta ja tarpeellista, aivan kaikki puolueet ovat olleet jo vuosia ajamassa tätä asiaa!!! Myynnit eivät vain ole järjestyneet, kun ostajiakaan ei ole voinut pakottaa. Tämä ongelma tulee vastaan aina, kun vaikka tyhjilleen jääviä koulukiinteistöjä yritetään kaupata. Juuri nyt vaikkapa Reposaaren suojeltu koulukiinteistö liittyisi samaan porukkaan, mikäli sivistysjohtajamme esitys hyväksyttäisiin. Pikkukoulujen poisto on uudelleenlämmitetty ja jo kerran hylätty esitys.

Kirjoittajan ajatus siirtää Satasairaalamme potilaita muihin sairaaloihin aiheuttaisi valtavan menolisäyksen. Juuri tutkimukset ja toimenpiteet esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ovat tälläkin hetkellä merkittävä kustannuslisä. Tasehankintojen rahoitus leasingjärjestelyillä maksaa rakennushankkeissa enemmän, kuin suora lainanotto – tämä asia on virkamiestemme toimesta perusteellisesti laskettu.

Porin virkamiesjohdon kiireinen ajolähtötoiminta on vaikkapa koulu- ja orkesteriasioissa antanut melko diktatorisen kuvan päätösmenettelyistä. Uhkailu (sinänsä realistinenkin) 50 miljoonan vajeella ei saa ajaa päättäjiä sellaiseen paniikkiin, että nyt on purematta nieltävä jokainen virkamiesten 5 miljoonan euron kokonaisuuteen liittyvä esitys. Virkamiehet esittävät ehdotuksiaan, mutta valtuusto päättää.

Koska Räty esitteli ajatuksiaan, esitän oman ennusteeni, miten ulospääsyä talouskurimuksestamme joudutaan etsimään:

Yksikään puolue ei halua veronkorotuksia, mutta ainakin noin 1 prosenttiyksikön korotusta emme voi välttää. Jos se jotain lohduttaa, niin näin joutuu tekemään valtaosa Suomen kunnista. Toivottavasti kiinteistöveroihin ei kajota, koska se on tulotasosta riippumaton asuinolosuhteisiin liittyvä vero, joka kurittaa erityisesti nuoria omakotiperheitä, ja haja-asutusalueen vanhuksia. Rekrytointirajoitus näyttää säästömahdollisuutensa – ehkä sillä ei 250 henkilötyövuoden palkkasäästöä ihan saada, mutta jotain ainakin. Rakennusinvestoinnit pitää saada halvemmiksi. Hyvä, ettei Pohjois-Porin koulumammuttia rakenneta. Muutenkin, juuri äsken (22.5) kuulimme ryhmäinformaatiossa talousvirkamiehiltämme, että yksityinen rakentaa esimerkiksi yksinkertaisen, mutta täysin toimivan päiväkodin puolet Poria halvemmalla.

Simo Korpela

KV II vpj.  Kristillisdemokraatit