Salamasodan periaate – Porissakin

8.6.2020 klo 20:52 Uutiset

Salamasodan periaate – Porissakin?

Toisen maailmansodan alussa Saksa valtasi nopeasti toteutetulla massiivisella kaikkia aselajeja hyödyntävällä salamasotahyökkäyksellä Puolan. Alue hallintaan, ennen kuin kukaan ehti kunnolla reagoida.

Porin äkkiä alkanut koulusota on tietysti erilainen, mutta jotenkin ainakin tästä valtuutetusta tuntuu, että aikanaan hyväksi ajateltu saksalainen periaate on noussut uudessa ympäristössään esiin.

En käy arvailemaan, alkoiko tämä virkamiesjohdosta vai suurten puolueiden kabineteista. Tosiasia on, että lyhyen ajan kuluessa on teems-kokouksissa valistettu valtuustoryhmien puheenjohtajia, ja pari kertaa jo koko valtuustoryhmiäkin. Sinänsä tämä on virkamiesjohdoltamme esimerkillistä toimintaa. Miksi puhun salamasodasta, johtuu siitä, että ehdoton pääpaino on ollut juuri tehdyn valtuuston kouluverkkopäätöksen romuttamisessa. Kun tavoitteenamme on 50M€  alijäämämme kattaminen, on mielestäni epäreilua, että jo ennen valtiollisen ja oman kuntamme kokonaistilanteen hahmottumista halutaan läiskäista ”tämä itikka” tieltä pois. Yläkanttiin arvioitu sivistystoimen kaikkien toimien kokonaissäästö 5M€ on 10% kokonaistavoitteesta ja sen kattaminen pelkällä kunnallisverokorotuksella vaatisi reilun 0.25% prosenttiyksikön korotusta.

0,25%-yksikköä taas vastaisi 2000€ kuukausipalkassa 5€ verolisää kuukaudessa. Uskon, että ainakin monet Reposaaressa, Ahlaisissa, Söörmarkussa, Kalaholmassa ja monilla muillakin alueilla asuvista olisivat valmiit maksamaan tällaisen lisän. Toki niin, että koko kaupungin valtuustohan tämän asian päättää – ellei sitten anna toisten päättää puolestaan jo aikaisemmin.

Mikä on reilua ja oikein, sen me valtuutetut nyt joudumme päättämään. Lentoliikenteeseen päätettiin antaa yli 3M€ vuosittainen tuki. Olemmeko nyt valmiit unohtamaan pienemmät yhteisömme säästösummasta, joka ei  lähiopetuksen säilymisen kannalta laskettuna vastaa edes lentoliikenteen vuosikuluja.

Kunnallisvaalit ovat tulossa, mutta meidän nykyvaltuutettujen tulisi ennen muuta ajatella niitä äänestäjiämme, jotka edellisissä vaaleissa halusivat tulla ajatuksiemme ja suunnitelmiemme taakse. Myönteisellä puheella ja lupauksilla ei ole mitään merkitystä, jos niitä ei pidetä.

Lopetetaan tämä paineistettu porilainen panikointi ja salamasota, ja annetaan vaikeassakin tilanteessa harkiten tehtävälle vastuulliselle kokonaisratkaisulle aika ja tila.

 

Simo Korpela

Kaupunginvaltuuston II vpj

Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj