Mitä jäi puuttumaan?

7.7.2020 klo 21:19 Uutiset

Mitä jäi puuttumaan?

Santavuon kirjoitus Porin talousongelmista (SK 27.6) oli sinänsä asiantuntevan totuudenmukainen kokoomusmiehen katsaus.

Jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Asiat esitettiin kyllä selkeästi ja paljastavan kovassa valossa, mutta vain yhdeltä kantilta.

Viime talousarvioprosessista hän kertoo, että ”kokoomus esitti talousarvion palauttamista tasapainottamista varten”. Totta, mutta yhtä lailla totta on, että jo ennen tätä vaatimusta oli kaikkien poliittisten ryhmien välillä käyty pitkät neuvottelut, eikä kokoomuksella ollut esittää vaatimuksensa tueksi enää mitään selkeää ehdotusta lisäsäästöistä. Käytännössä aika loppui ja budjetti piti saada valmiiksi.

Santavuo epäilee, että nyt sovittua 250 henkilötyövuoden vuosittaista säästötavoitetta ei ilman ongelmia saavuteta. Olen samaa mieltä.

Valmiuksia ei vain ollut raskaampaan keinoon eli laajoihin YT- neuvotteluihin ja niiden kautta mahdollistuviin henkilöstömme irtisanomisiin. Halusimme ainakin ensiksi katsoa, mihin rekrytointikiellon vauhdittamalla luonnollisen poistuman hyödyntämisellä päästään. Eläköityvistä ei tule työttömiä, irtisanotuista useimmiten tulee.

”Kunnallisveron vähennykset madaltavat maksettua veroa.”

Selkeä tosiasia tämäkin, mutta pienituloisimpiin kohdistuvat vähennykset ovat mielestäni tarpeen ja täysin oikeudenmukaisia.

Mainituista ”kunnallisista ja kunnollisista” palveluista lienee selvä tosiasia, että sekä kunnan, että yksityisten tarjoamia palveluja tarvitaan kilpailemaan keskenään.

Nykytilanne Porin vanhustenhuollon tehostetussa palveluasumisessa on sikäli huolestuttava, ettei yksityisiin palvelulaitoksiin tehtäviä palvelusitoumuksia ole enää tehty. Kun tavoiteltuun kotiin annettavaan 24/7 palveluun ei ole päästy. eikä rekrytointikellon ja henkilövähennysten takia tällä menolla päästäkään, on mielestäni aika vastuutonta pidentää odotusjonoja tällä tavalla. Näin siitäkin näkökulmasta, että Himmeliin ei enää oteta uusia vanhuksia, ja yksityinen tarjonta on kaiken lisäksi tällä sektorilla nyt selvästi halvempi. vaihtoehto.

Lastenhuollossa taas omat palvelut ovat tällä hetkellä halvempia, eli reilu kilpailu pitää julkisen ja yksityisen tarjonnan välillä aina olla.

”Joukkokokoukset ja sähköpostiviestit valtuutetuille näyttävät vaikuttavan, mutta se on mielestäni ulkoparlamentaarista toimintaa.”, Santavuo toteaa.

Voi olla, että sähköpostiviesteillä ja asukkaiden kokoontumisilla on todella vaikutusta valtuutettujen käyttäytymiseen. Toisaalta pitäisin kyllä diktatuurina tilannetta, jossa tätä ei hyväksyttäisi. Demokratia ei toteudu, jos valtuutetut päättävät heti vaalien jälkeen sulkea äänestäjiensä mielipiteet merkityksettöminä pois. Emme saa olla vain tunteettomia puolueittemme doktriinien noudattajia, vaan kaikkien porilaisten edunvalvojia.

 

Simo Korpela

kaupunginvaltuuston II vpj

kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj