Viruksen käytös on arvaamatonta

30.7.2020 klo 23:41 Uutiset

Koronaviruksen aiheuttama tautitilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. Tästä huolimatta terveydenhuoltoviranomaiset varautuvat viruksen mahdolliseen toiseen aaltoon kesän kääntyessä syksyksi.

Viruksen ”käyttäytyminen” on yllättänyt tutkijat ja asiantuntijat kautta maailman. Valtava määrä työtä on tehty ja tehdään edelleen, jotta ymmärtäisimme miksi jotkut ihmiset sairastuvat koronasta vakavasti, toiset vain lievästi ja jotkut jäävät oireettomiksi.

Edellisessä aiheeseen liittyvässä kirjoituksessani (SS 3.5.2020) viittasin tutkimukseen, jonka mukaan kohonnut verenpaine, lihavuus ja diabetes olivat vahvoja riskitekijöitä sairauden vaikealle muodolle ja sairaalahoitoon joutumiselle.

Yle uutisoi 27.7.2020, että Britannian hallitus on käynnistänyt näyttävän kampanjan saadakseen britit harjoittamaan terveellisempiä elintapoja ja pudottamaan painoa. ”Parempi terveys” -kampanjan esikuvana toimii itse pääministeri Boris Johnson, joka vielä viime vuonna vastusti äänekkäästi terveyskampanjoita ja ihmisten holhoamista.

Pääministeri Johnsonin ajatukset muuttuivat radikaalisti, kun hän ylipainoisena ja ilmeisen huonokuntoisena henkilönä joutui covid-19-taudin vuoksi tehohoitoon. Parannuttuaan hän ja hänen hallituksensa ovat ryhtyneet merkittäviin toimiin, joiden tavoitteena on auttaa kansalaisia terveellisempiin ruokailutottumuksiin, painon pudottamiseen ja liikunnan lisäämiseen. Daily Mail -lehden mukaan lääkäreitä kehotetaan antamaan ylipainoisille potilailleen kuntoilumääräyksiä ja liikuntareseptejä.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Kyllä meidän tiedossamme on, että terveellinen ruokavalio, rasvan ja sokerin välttäminen, päivittäinen liikunta ja painon pitäminen kurissa suojaa meitä elintasosairauksilta ja jopa dementialta.

Pääministeri Johnson muutti suhtautumistaan itse sairastuttuaan. Mitä me voimme tehdä? Voisimmeko itse kukin nyt pikaisesti ryhtyä toimiin oman terveytemme edistämiseksi ja oman sairastumisemme riskin vähentämiseksi? Muutos lähtee aina omasta itsestämme. Joskus pakon sanelemana. Toivon totisesti, ettei toista aaltoa tule. Mutta varaudun siihen, että se tulee.
Juttu julkaistu Savon Sanomissa 30.7.2020

Björn Cederberg, lääkäri
Valtuustoryhmän pj. (kd.) Kuopio