Nostaako puheenjohtajakilpa keskustan kannatusta?

13.8.2020 klo 09:32 Uutiset

On tavatonta, että keskustan istuvaa puheenjohtajaa haastetaan tehtävässään. Näin on tapahtunut edellisen kerran 40 vuotta sitten Paavo Väyrysen syrjäyttäessä Johannes Virolaisen.

VALTIOVARAINMINISTERI, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi 5.6.2020 ministerintehtävästään. Syynä oli Kulmunin viestintäkoulutuksista noussut kohu. Kulmuni ilmoitti jatkavansa Keskustan puheenjohtajana.

Katri Kulmuni haluaisi jatkaa puheenjohtajana. Kun hän erosi ministerin pestistään, monet pitivät ratkaisua liian hätiköitynä. Kun Katri Kulmuni taas maksoi omasta pussistaan pahennusta aiheuttaneen summan – jollaista kukaan ei tosin ole ennen tehnyt -häntä moitittiin yrityksestä kosiskella kansalaisten myötätuntoa marttyyriksi heittäytymällä.
Tilastot keskustan piirien puheenjohtajien mielipiteistä näyttäisivät asettuvan Saarikon puolelle. Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari arvio, että peli ei  ole suinkaan pelattu. Valintaahan eivät tee muutama kymmenen piirijohtajaa ja puolueen ”nokkamiestä”, vaan noin 2000 puolueen virallista, äänioikeutettua edustajaa.

Keskustapuolueen väki ei liene muutoinkaan kovin helposti ylhäältä päin ohjailtavissa. Puheenjohtajamittelön jotkut arvelevat raikastavan keskustapuolueenhenkistä ilmapiiriä. Junttamiesten toiminta ehdokkaansa puolesta on normaalia käytäntöä.

Annika Saarikko, selväsanainen ja esiintymistaitoinen puhuja, kertoi joutuneensa kovasti pohtimaan mahdollista puheenjohtajuuttaan kahden pienen lapsensa äitinä. Hän sanoi ottaneensa vakavasti huomioon ajan jakamisen haasteet ministerin, puoluejohtajan ja perheenäidin tehtävien osalta. Kyseistä huolta ei kukaan muu voi, eikä tarvitsekaan kantaa kuin kyseinen henkilö itse ja hänen perheensä. Ehdokkaat esittävät yleensä perusteluiksi suostumiselleen, kuinka paljon heihin on vedottu.

Annika Saarikko lisäksi mainitsi vastuullisuuden ja isänmaan palvelemisen halun kannustaneen häntä nyt uhrautumaan.

Juhani Happonen
entinen Siilinjärven kunnan valtuuston- ja hallituksen jäsen.
KD Kuopion osasto johtokunnan nykyinen jäsen.

Kuvat: Katri Kulmuni, Shutterstock lisenssikuva SSTK-027F5-58EB