”Nousi mieleen, mahtaako Marin syleillä kyseiset puolueet kuoliaiksi”

26.8.2020 klo 10:20 Uutiset

Toisen epäonni koituu usein toiselle menestykseksi. Ellei SDP:n edellinen puheenjohtaja Antti Rinne olisi sairastunut vakavasti lomamatkallaan Espanjassa, Sanna Marin saattaisi nyt olla puolueensa yksi rivikansanedustajista. Hänelle avautui kuitenkin mahdollisuus Rinteen sairausloman aikana osoittautua päteväksi johtajaksi.

Rinne sairastui joulun aikaan Espanjassa keuhkokuumeeseen ja joutui 26. joulukuuta sairaalaan. Kun Rinteen olo ei keuhkokuumeen lääkitsemisestä huolimatta parantunut, hänet pantiin sydänfilmiin, jonka seurauksena Rinteellä epäiltiin olevan sydänpussin tulehdus.

Pääministerillä on lähipiirissään huippuammattilaisia auttamaan häntä puheen sisällön valmistelussa, tarvittaessa koko tekstin kirjoittamisessa.

Mutta valmiinkin, yli puolen tunnin mittaisen puheen yhtä selkeä, sujuva ja ymmärrettävästi esitetty puhe ei vaan olisi onnistunut keneltä tahansa.

Marin muisti mainita useita kertoja, kenelle ja mille puolueelle kunnia hallituksen hyvistä päätöksistä kuuluu. Toki pääministeripuolueen merkitys korostuukin hallituksen pyrkimyksissä ja saavutuksissa.

Rinteen ”vappusatanen”oli propagandatemppu – äkkinäiset käänteet hämmästyttävät demareitakin (IL 8.11.2019)

Sanna Marinin puheessa korostui useasti vihreiden sekä Vasemmistoliiton keskeiset vaaliteemat lähes sanatarkasti. Hakemattakin nousi mieleen ajatus, mahtaako pääministeri Marin syleillä kyseiset puolueet kuoliaiksi. Mitähän muiden puolueiden ministereiden mielissä mahtoi liikkua kuunnellessaan kuinka vuolaasti Marin suitsutti hallituksessa vain oman puolueensa ansioita puoluekokousväen valtavien aplodien keskeyttäessä tuon tuostakin Marinin ylistystä, kuten Putinin puhuessa Venäjän valtioduumassa?

Antti Rinteen vappusatanen oli aikoinaan oivallinen temppu, jolla Rinne ”osti” tarvittavan määrän ääniä edellisissä kansanedustajavaaleissa demaripuolueelleen. Useat politiikan tarkkailijat ovat arvelleet, että tämä kyseenalainen lupaus ratkaisi vaalituloksen ykköspaikan täpärästi demareiden hyväksi.

SDP säilytti asemansa v 2017 kuntavaalien toiseksi suurimpana puolueena ja sai 19,4 prosenttia annetuista äänistä . Keskusta oli kolmas, saaden 17,5 prosenttia annetuista äänistä.

Ottiko Marin mallia Rinteestä sanoessaan, että nykyistä pienemmälläkin työmäärällä suomalaiselle työntekijälle voidaan maksaa yhtä suurta ansiota? Mitähän työantaja mahtaa tällaisesta lupauksesta ajatella? Varsinkin poikkeusaikana, jolloin kansakunta on velkaantunut koronan seurausvaikutuksista ja Euroopan Unionin muutamille maille lahjoitettujen summien vuoksi. Oliko Sanna Marinilla aikomus kosiskella näin ääniä seuraavia kuntavaaleja ajatellen?

Marinin olisi hyvä muistaa, että keskustassa on kaiken aikaa huomattava määrää vaikuttajia, jotka ovat purnanneet, että keskustan tavoitteet eivät ole saaneet riittävästi toteutua hallitustyöskentelyssä. Miten Marinille käy, jos keskusta jostakin syystä jättää hallituksen?

Julkaistu Savon Sanomissa 26.8.2020

Juhani Happonen, Kuopion KD-osaston johtokunnan jäsen

Kuvat: Sanna Marin ja Antti Rinne, Shutterstock lisenssikuva