Lähivaloilla vai sammutetuin lyhdyin?

29.8.2020 klo 13:33 Uutiset

Lähivaloilla vai sammutetuin lyhdyin?

Syyspimeällä maantiellä ei kannata kaahailla pelkät lähivalot päällä. Mutkat ja tielle tulevat esteet yllättävät.

Porin politiikassa on kaahailtu koko vuosi kovalla kiireellä ja lähivalot päällä. Budjettipaniikki on ollut niin ankara, ettei ole ollut aikaa edes pysähtyä ajattelemaan ja katsomaan nokkaansa pitemmälle.

Jo kertaalleen päätetty kouluverkkouudistus piti väkisellä ja pikalevyllä lämmittää uusiksi. Sitä ajettiin kuin käärmettä pyssyyn vielä ennen juhannusta. Hämmentynyt kaupunginvaltuusto saattoi vain todeta vanhan keitoksen jo palaneen pohjaan.

Kesän alussa lähes kaikki puolueet olivat yksimielisiä siitä, että sinänsä välttämätöntä kaupunkimme henkilöstömäärän supistamista toteutetaan rekrytointikiellon avulla luonnollista poistumaa hyödyntäen. Keino on hidas, mutta irtisanomisiin ei nähty akuuttia aihetta.

Loppukesäksi virkamiehet sitten jo valmistelivat ja varsin voimallisesti myös lobbasivat ajatusta lomautus- ja irtisanomiskortin sisältävästä täysimittaisesta kovan linjan yt-menettelystä.

Miksi keitos paloi taas pohjaan?

Siksi, että kesälomilta palannut kaupunginhallitus poliittisine ryhmineen koki saavansa komennuksen pikapäätökseen, joka määrättiin tänä vuonna käytetyn salamasodan tyyliin periaatteella ”nyt se on tehtävä”.

Kyllähän korttipakankin saa sekaisin rajusti ravistelemalla, ja näin kävi myös eri puolueille.

On aivan turha väittää sitä, että nyt oli kyseessä oikeiston ja vasemmiston välinen kädenvääntö. Ei edes sitäkään että Pori-sopimusryhmä jyräsi. Kaupunginhallituksessa toinen vasemmistoliiton edustaja äänesti kovan linjan yt-neuvotteluiden puolesta. Myös Pori-sopimuksessa mukana oleva vihreiden edustaja oli kovan linjan kannalla. Molemmat perussuomalaiset taas kannattivat lievempiä, rajattuja yt-neuvotteluita.

Voi vain todeta, että puoluepoliittisesti pakka on täysin sekaisin. Tämmöiseksi se poliittinenkin reittiajo muuttuu, kun käytettävissä on vain lähivalot.

Pakonomainen kovan linjan päätös tavoiteltavista 7M€ henkilöstöleikkauksista piti saada, vaikka tulevan budjetin tasapainotuksen konsernikohtaisia mahdollisuuksia ei ollut setvitty vielä läheskään loppuun. Samoin ei oltu tietoisia mahdollisista valtion budjettiriihen lisätukitoimista. Etenkään ei uskallettu panna kaukovaloja päälle ja tosissaan miettiä ja selvitellä, mitä 2 vuoden kuluttua mahdollisesti toteutuva sote-uudistus merkitsisi pitkällä tähtäimellä Porin taloudelle. Nyt noin 60 % budjetista vievä ja jatkuvasti kasvava perusturvan rahoitus siirtyy tällöin maakunnalle.

Päätöstä kovan linjan yt-neuvottelujen aloittamisesta ei tullut. Valittiin lempeämpi yt-vaihtoehto, mutta päätös syntyi äärimmäisen niukalla enemmistöllä. Nyt on kaupungin työntekijöillä, ammattiyhdistyksillä ja työnantajapuolen virkamiehillä kahdestoista hetki hyödyntää osapuolia ymmärtävän tuloshakuisen yhteistyön mahdollisuudet.

 

Simo Korpela

kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja

kristillisdemokraattien Satakunnan piirin pj