Edustaako Pride oikeasti tasa-arvoa?

6.9.2020 klo 22:48 Uutiset

Kuopiossa tehdään kuulemma historiaa kuluvalla viikolla, tiesi Pohjois-Savon Seta ry:n varapuheenjohtaja Valentin Silventoinen kertoa lehtihaastattelussaan. Hän pahoitteli kovasti, ”että koronatilanteen vuoksi prideen olennaisesti kuuluvaa kulkuetta, puistojuhlaa ja loppubileitä ei järjestetä.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 lain avioliittolain muutamisesta (156/2015) niin, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä voivat jatkossa solmia avioliiton. Avioliittolaista poistettiin kohdat, joissa puhutaan miehestä ja naisesta ja ne korvattiin sanalla puoliso. Avioliittolainmuutokset tulivat voimaan 1.3.2017.

Ohjelmaa sateenkaarilipun suojissa riittää kaupungissa kuitenkin koko viikon ajan.

Pride on kuulemma kulttuuri- ja mielenosoitus. Ketä vastaan setalaiset oikein haluavat mieltään osoittaa? Onko Setan väki unohtanut, että heidän valtavan painostuksensa johdosta Suomessa ovat jo vuosia sitten säädetyn lain puitteissa voineet mies- ja naisparit solmia keskenään avioliiton?

Ettei vain Setan toiminta kohdistuisi huomattavalta osaltaan juuri perinteisen avioliittokäytännön omaksuneita kohtaan?
Onko niin, että pieni vähemmistö haluaisi toimillaan kyseenalaistaa valtaväestön elämäntavat?

Lain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Kuopion kaupungin sivu facebookissa on saanut tänä syksynä pridevärityksen.

Pride tarkoittaa suomeksi ylpeyttä.Minkä logiikan mukaan Seta puhuu tasa-arvosta?
Eikö se, että avioliitossa on yhtäläinen paikka sekä miehelle, että naiselle, olekin varsinaista sukupuolien välistä tasa-arvoa? Lisäksi perinteisen avioliiton puitteissa syntyvillä lapsilla on luonnollinen oikeus ja mahdollisuus kasvaa isän ja äidin yhteydessä. Siitä olen täysin vakuuttunut kolmen lapsen isänä ja viiden lapsenlapsen isoisänä.

Mahtaako Kuopion kaupunki olla virallinen yhteistyökumppani Kuopion Pride-tapahtumalle?
Siltä ainakin Setan mainoskampanja vaikuttaa. Tukeakseen tasapuolisesti erilaisia avioliittokäytänteitä, olisi kaupunkimme velvollinen antamaan mahdollisen vastaavan mainos- ja taustatukensa esimerkiksi kristillistä avioliittoa kannustavan massatapahtuman järjestämisessä. Olen varma, että kuopiolaiset seurakunnat olisivat kiinnostuneita puuhaamaan sellaista perhetapahtumaa.

Juhani Happonen
toimittaja, opettaja (eläkk.)

 

Ohessa linkki
Kuopion kaupungin facebook-sivuille.