Yrittäjätili Suomeen

22.9.2020 klo 13:07 Uutiset

Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä, eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä. Itsensätyöllistäjiä on Suomessa yli 150 000. Vuoden 2015 GEM:n Suomen maaraportin mukaan yrittäjyyspotentiaali on Suomessa varsin korkealla tasolla, sillä lähes puolet (49 %) aikuisväestöstä tunnistaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia ympäristössään. Luku on suurempi kuin EU-maissa keskimäärin, mutta kuitenkin selvästi alempi kuin esimerkiksi Ruotsissa (70 %). Sen sijaan puutteita on nähty niissä taidoissa, mitä yrityksen perustaminen ja johtaminen tarvitsee. Tässä suhteessa EU28-maiden vertailussa Suomen sijoitus on häntäpäässä. OECD:n vuoden 2013 raportin perusteella lähes 90 prosenttia aikuisväestöstä koki, että yrittäjyyskoulutusta on saatavilla riittävästi. Etlan tutkimuksen mukaan yritysten perustamiseen liittyviä esteitä, hidasteita tai ongelmia oli kokenut noin puolet aloittaneista yrittäjistä.

Vuodesta 2019 Virossa luonnollinen henkilö on voinut avata yrittäjä-tilin (ettevõtluskonto), ilman että yrittäjätilin avaava henkilö ilmoittautuu yrittäjäksi tai pitää kirjaa tuloista tai kuluista. Tilejä on avattu jo 1200. Tili on maksuton palvelu. Yrittäjätoiminnasta saadut tulot maksetaan tälle tilille ja pankki tilittää tuloista suoraan 20 % verottajalle. Se vastaa palkansaajan tasaveroprosenttia, joka on Virossa 20 %. Mitään muita veroja tai maksuja kuten arvonlisäveroa tai sosiaaliveroa ei peritä. Minkäänlaista kirjanpitoa tai raportointia ei tarvitse tehdä. Kevytyrittäjyystoimintaa voi harjoittaa korkeintaan 25 000 €:lla vuodessa ja siitä kertyy rajoitetusti sosiaalietuuksia. Näin ollen yritäjätiliä käyttävän henkilön ei tarvitse toimittaa raportteja eikä kuluttaa aikaa ja rahaa kirjanpitoon. Kaikki tapahtuu automaattisesti yrittäjätilin kautta. Tili soveltuu erityisesti palvelun myyntiin. Esimerkiksi rakennus, remontointi, alustatalouden työntekijät, lastenhoito, siivouspalvelu, ompelu, korjaus tai rakennustyöt, joihin ei liity suuria liiketoimintakustannuksia. Tämä lisää työllisyyttä ja vähentää harmaata taloutta. Virossa yrittäjätili-sopimus solmitaan LHV Pankin kanssa. LHV Pank tarjoaa myös maksupäätteitä yrittäjätilien haltijoille, kortilla maksettaessa. Maksupääte antaa kuitin, johon tavaroiden nimi voidaan lisätä.

Erityisesti itsensätyöllistäjille yrittäjätili voi olla merkittävä mahdollisuus. Yrittäjätilistä voidaan hankkia kokemuksia Virosta ja ottaa se käyttöön Suomen lainsäädäntöön ja järjestelmiin muokattuna.

Asmo Maanselkä, KD Puoluesihteeri