Helsinkiläisille kuuluu kohtuuhintainen vuokra-asuminen

29.9.2020 klo 18:44 Uutiset

Helsingin KD Naisten vuosikokouksen kannanotto 20.9.2020.

Helsinkiläisille kuuluu kohtuuhintainen vuokra-asuminen

Helsingin tulee kuntana keskittyä tuottamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja oman kuntansa asukkaille, siksi helsinkiläisyys tulee ottaa huomioon Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) jaossa.

Asumismenot suurkaupungeissa ovat kasvaneet vauhdilla ympäri Euroopan, eikä Helsinki ole poikkeus. Suuret asumiskustannukset voivat jopa haitata yritysten mahdollisuuksia rekrytoida työvoimaa. Tästä syystä kaupungin tulee kiinnittää huomiota kehitystyöhön, jossa tarkastellaan kohtuuhintaisen asumisen ja asuntotuotannon muotoja sekä huomioida, että kohtuuhintainen tulorajoihin perustuva asuntotuotanto ei ole merkki köyhyydestä, vaan eurooppalainen kehitys.

Koti on koti omistuspohjasta riippumatta. Kodin muodostaa seinien lisäksi naapurusto, palvelut ja lasten päiväkoti sekä koulut. Meidän tulee sopeutua ajatukseen, että Euroopasta vakiintunut kohtuuhintainen vuokra-asuminen on tullut jäädäkseen, eikä tästä pidä olla kateellinen tai väkisin pitää kiinni muinaisjäänteestä, jossa jokaisen tulee omistaa oman kotinsa seinät hinnalla millä hyvänsä.

Tällä hetkellä on käynnissä ns. Nurmijärvi-ilmiö, jossa pienituloiset helsinkiläiset ajetaan väkisin asumaan lähikuntiin edullisempien asumiskustannuksien perässä. Helsingin veropohja ei tätä kehitystä kestä.

Anne Vuori
Puheenjohtaja