Kati Nummensalo Pohjanmaan piirin puheenjohtajaksi

10.10.2020 klo 23:51 Uutiset

Pohjanmaan piirin syyskokous järjestettiin lauantaina 10.10.2020 Teams-etäyhteydellä. Jännittävin momentti oli piirin uuden puheenjohtajan valinta, koska Kimmo Rantanen oli jo viime vuonna ilmoittanut, että kuluva kausi on hänen viimeisensä puheenjohtajana.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin luokanopettaja Kati Nummensalo Seinäjoelta. Valinta oli yksimielinen. Tosin kokouksessa oltiin varauduttu myös tekstiviestiäänestykseen henkilövaaleissa. Kimmo Rantanen jatkaa piirin varapuheenjohtajana ja piirisihteerinä jatkaa Anne Nätynki.

Pohjanmaan piirihallituksessa jatkavat: Seppo Pitkämäki Ilmajoki, Kari Laine Lapua, Johanna Yli-Kaatiala Lapua, Merja Latvala Kurikka, Pentti Ahopelto Alavus, Tiina Hauta Kauhava, Anita Viik-Ingvesgård Kristiinankaupunki, Heimo Hokkanen Vaasa, Kaisa Jouppi Isokyrö, Ruut Nygård Seinäjoki, Liivia Viita-aho Ähtäri ja Kimmo Rantanen Seinäjoki. Uusina mukaan tulevat: Mikael Plomp Vaasa, Ari Koski Vaasa ja Marita Mäki-Kahra Kuortane. Uutena tuli kolmen varajäsenen valinta ja siihen valittiin Tellervo Vallius Vaasa, Timo Virtanen Kurikka ja Pentti Viljanmaa Laihia. Varajäsenten toimikausi on yksi vuosi.

Kokouksen alussa Vaasan kaupuginjohtaja Tomas Häyry esitti tervehdyksensä. Kokouspaikkanahan piti alunperin olla juuri Vaasa, mutta villiintyneen korona-tilanteen takia kokous siirtyi verkkoon. Kokouksen loppupuolella poliittisen tilannekatsauksen piti tuttuun tapaan kansanedustaja Peter Östman. Kokouksen jälkeen järjestöpäällikkö Mikko Rekimies piti tiiviin kuntavaali-infopaketin. Tilaisuuden päätti Esa Erävalo puheenvuorolla aiheesta Liberalismi ja muut poliittiset ideologiat.

KD Pohjanmaan piirin kannanotto:
Sote- alueille riittävät toimintaedellytykset
KD Pohjanmaan piirin syyskokousedustajat pitävät tärkeänä, että sote-uudistuksen keskeisinä tavoitteina pidetään mm. palveluiden saatavuuden parantamista, ennaltaehkäisevien palveluiden lisäämistä sekä palveluiden yhdenvertaista toteutumista.
Tavoitteiden toteuttamiseksi uudistus pitää valmistella sosiaali- ja terveyspalveluiden tarkoituksenmukaisuuden pohjalta. Sote-maakuntien on oltava riittävän suuria vastatakseen tehokkaasti ikääntyvän ja harvenevan väestönsä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Perustettavat sote-alueet tulee irrottaa nykyisestä maakuntarakenteesta. Riittävän suuret yksiköt voivat vastata paremmin palvelutarpeisiin ja tehostaa palveluntuotantoa. Alueelliset tarpeet tulee huomioida.
Yksityisten palvelujen tarjoajien, erityisesti pk-yritysten sekä kolmannen sektorin toimijoiden palvelut pitäisi hyödyntää tehokkaammin, vaikka julkisen sektorin pitää olla päävastuussa palveluiden järjestämisessä. Yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden palvelutarjontaa ja osaamista pitää pystyä hyödyntämään esitettyä merkittävästi enemmän. Asiakassetelijärjestelmää on tärkeää laajentaa hallitusti. Pieniä palveluntuottajia ei tule karsia palvelumarkkinoilta.
KD Pohjanmaan piirikokous kannattaa sote-alueiden rahoituksen järjestämistä suoraan valtion talousarviosta. Verotusoikeutta ei tule säätää sote-maakunnille, sillä se nostaa kokonaisverorasitusta tarpeettomasti ja lisää alueiden eriarvoisuutta verotuksen näkökulmasta. Sote-palvelunsa tähän asti tehokkaasti hoitaneita kuntia ei saa rankaista uudella rahoitusmallilla. Palvelujen erilaiset tuotantokustannukset eri puolella maata on huomioitava rahoitusmallissa.
KD Pohjanmaan piirikokous korostaa, että sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää panostaa peruspalveluihin ja ennaltaehkäisyyn, jotka ovat keskeisiä tekijöitä terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisessa sekä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden parantamisessa.