Emme sodi tuntematonta vastaan

15.10.2020 klo 12:00 Uutiset

Viime sotien aikana, kun taisteluissa tuli tyven, ei joukkoja lomautettu. Rintamavastuussa olleita sen sijaan lepuutettiin ja vaihdettiin etulinjaan levänneitä joukkoja.Valmistauduttiin siis torjumaan vielä pahempi hyökkäys.

MTV uutisoi 28.7, että yli puolet Suomen kunnista suunnittelee lomauttavansa opettajia. Kentällä kytee iso huoli jaksamisesta. Lomauttava kunta ottaa riskin myös ylimääräisen valtionosuuden menetyksestä.

Korona-pandemia jatkuu yhä, eikä ole ”Balkanilla” asti. Tämä taistelu on syytä käydä loppuun asti. ”Soat loppuu sotimalla”, tuntematonta sotilasta lainaten.

Korona-sodassa rintamavastuussa on ollut monenlaista Rokkaa, Rahikaista ja Lehtoa: opettajista kuntien työntekijöihin asti. Nyt aiotaan suorittaa lomautuksia ja irtisanomisia. Säästösyistä, selitetään.

Siinäkö on kiitos ja kunniamerkki rintaan taistelijoille? Minusta tässä ammutaan nyt näreen juurelle omia joukkoja.

Kuopion kaupunki lupasi 23.3, ettei irtisanomisia tehdä koronan takia. Pitääkö lupaus nyt, kun tehdään taloussuunnitelma vuodelle 2021?

Muistan joitakin vuosia sitten, kun sähkövoimayhtiöt olivat lomauttaneet henkilöitään. Sitten tapahtui vuoden vaihteen tienoissa kaksoismyrsky, jotka aiheuttivat mittavia tuhoja puiden kaaduttua voimalinjojen päälle. Kotoa hätätöihin kutsutut lomautetut korjasivat myrskyvauriot, ja saivat sähkönjakelun alueillaan pelaamaan.

Ensimmäinen korona-aalto tuli ja meni Suomen ylitse, ja toinen on jo menossa. On todennäköistä, että koronaa seuraa vielä jokin muukin tautiaalto. Yhteiskunnan toimintoja on nyt sopeutettu pysymään yllä ensimmäisen korona-aallon kokemuksista viisastuneena. Talouden rattaat on saatu uudelleen pyörimään miljardien tappioista huolimatta. Valtio on taholtaan tehnyt miljardiluokan panostusta yritysten ja kuntien elvyttämiseen. Emme kestä enää toista totaalista yhteiskunnan pysäyttämistä.

Minä laitan nyt käteni ristiin ja rukoilen:
”…ja varjele noita kuntien päättäjiä, etteivät löisi päätään päin mäntyä ajattelemillaan lomautuksilla, kun tuo korona on kansakunnille vaarallinen tauti, ja se on kova kulkemaan, salamasotaa kun pandemiakin on!”

Vänrikki Koskelamaista, kaikki mukana pitävää, päätöksentekoa kuntien talousarvioihin penäten.

Rauno Taskinen, kapt evp
kaupunginvaltuutettu (kd), Kuopio
Pohjois-Savon piirin hallituksen jäsen

Juttu julkaistu Savon Sanomien lukijan sanomissa 15.10.2020

Artikkelikuva: Pixabay ilmaiskuva
Kuvat jutussa: Ei kaupalliseen tarkoitukseen käytettäviä kuvia