Kuopion Karttulassa on leppoisa elämäntyyli

23.10.2020 klo 00:21 Uutiset

Kun meilläpäin puhutaan Karttulasta, se tarkoittaa joillekin kirkonkylää ja toisille kyläkeskusta. Siis paikkaa, jossa voi asioida, saada hoitoa tai palveluja ja tavata karttulalaisia. Karttula sijaitsee Kuopion lounaispuolella, ja ennen kuntaliitosta vuoden 2011 alusta, puhuttiin alueesta, jolla on kokoa n 589 km² (josta vesialuetta on 115 km²). Neliökilometrillä meitä karttulalaisia on keskimäärin seitsemän henkilöä. Heti liitoksen jälkeen tuli tarve muodostaa uusi käsite Karttulalle, alettiin puhua maaseutualueesta ja kuntakeskuksesta. Joku koiranleuka saattaa vääntää Karttulaa kaupunginosaksi, jonne on Kuopion torilta matkaa bussilla melko tarkalleen 45 km. Jos haluamme piipahtaa Nilsiässä, Kuopion koillisosassa, sinne on matkaa 100 km.

Ruokaa saa yhdestä kaupasta, S-Marketista, mutta se onkin niin hyvin hoidettu ja siisti, että sai palkinnonkin.

Olisi helppo luetella, mitä meiltä Kuopion Karttulan kuntakeskuksen torin ympäriltä puuttuu. Siihen en sorru, sen sijaan kerron, mitä meillä on! Lounasta saa kolmesta paikasta, illallakin vielä palvellaan. Löytyy lääkärikeskus, silmälääkäri ja Alkokin. Kauneutta voi hoitaa kosmetologilla, jalkahoitajalla ja kahdella kampaajalla. Toinen kampaaja on huomioinut herkkänenäisetkin asiakkaat satsaamalla allergiaystävällisiin tuotteisiin.

S-Marketissa on kaupungin sähköinen infotaulu, jolla voi paikallisestikin tiedottaa. Kolme erittäin edullista ja monipuolista kirpputoria toimii myös kohtauspaikkana. On kiinteistönhuoltoa, apteekki sekä kukka-ja hautauspalvelu. Silloin tällöin torin vielä valloittaa kenkä- tai vaatekauppias. Ja joka toinen vuosi vaalivankkurit. Seurakuntatalo on keskustan välittömässä läheisyydessä. On ihan luxusta, että lauantaisin täältä pääsee klo 9.45 bussilla Matkukseen ja iltapäivällä takaisin!

Syvänniemen kirkko on arkkitehti J. V. Strömbergin suunnittelema, vuonna 1925 valmistunut evankelis-luterilainen kirkko.

Mitä meillä vielä on, kun hieman liikahtaa torilta kauemmaksi?

On kirkkoja kolmin kappalein sekä tsasouna.
On luontoa, tarkemmin sanottuna Pörönmäen luonnonsuojelualue, Virmasvesi, Autuaankannas, uusi Keihäsjärven lintutorni, idyllinen Savikoski ja valaistu pururata.
Elämää tervehdyttävät terapeuttiset vaikutukset ovat meillä aivan käden ulottuvilla.

Sitten täältä löytyy vielä se kaikkein paras: leppoisa elämäntyyli, jossa kiire on mahdollista jättää muille. Tuon ”kiireen” tapaa Kuopion keskustasta heti aamukuudesta alkaen.

Kuntavaaleissa taas KD:n ehdokkaana;
diakoni Minna Sahlberg