KUPS kantaa yhteiskuntavastuuta

24.10.2020 klo 23:46 Uutiset

Suomessa on viime viikkoina keskusteltu paljon yhteiskuntavastuusta. Tämä on ollut tarpeen näinä koettelemusten aikoina. Jalkapallon Suomen mestari Kuopion Palloseura on ensimmäisenä seurana Suomessa pystynyt osoittamaan lukuina, miten sen toiminta vaikuttaa yhteiskuntaan myönteisesti.

YLE uutisoi 28.10-2019, että UEFA SROI -mallinnus osoittaa, että suomalaisen jalkapallon harrastamisen arvo terveys-, sosiaali- ja taloushyötyinä on yhteiskunnallemme 770 miljoonaa euroa.

Perjantaina 23.10. KuPS esitteli UEFA SROI -mallinnuksen tuloksia (SROI = Social Return On Investment). KuPS on Suomessa UEFA:n mallinnuksen pilottiseura. KuPSin jalkapallotoiminnan tuoma kokonaishyöty maakuntaan on SROI-tutkimuksen mukaan yhteensä 12,49 miljoonaa euroa vuodessa. Tässä luvussa ei vielä ole mukana tyttöjen ja naisten joukkueitten aiheuttamaa vaikutusta.

UEFA SROI -mallinnuksen avulla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajille. Mallinnus on työkalu arvioitaessa paikallista ja valtakunnallista vaikuttavuutta. UEFA on työstänyt tätä mallinnusta 10 vuoden ajan. Mukana on suuri joukko toimijoita, muun muassa kansainvälisiä huippuyliopistoja, eri maiden jalkapalloliittoja, viranomaisia sekä järjestöjä kuten OECD, WHO ja Suomessa THL.

KuPSilla on 1700 rekisteröitynyttä pelaajaa (Pallokissat-fuusion jälkeen luku on lähes 2200 pelaajaa) ja toiminnassa on mukana 498 vapaaehtoista, joiden itsekunkin työn arvoksi on mitattu 2550€ vuositasolla. Sosiaaliset hyödyt olivat 2,69 M€, suorat vaikutukset Suomen talouteen 5,81 M€ ja terveydenhuoltoon kohdistuvat säästöt 3,99 M€. Vaikuttavia lukuja.

Suomessa on noin 400 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa: noin 50 000 tyypin 1 ja noin 350 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Lisäksi arviolta 100 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta.

Jalkapallo liikuttaa lapsia ja nuoria aina aikuisuuteen asti. Monella harrastaminen jatkuu työpaikkaporukoissa. Aikaisemmin ei ole ollut työkalua millä mitata kuinka paljon jalkapallon harrastaminen tuo meille Kuopiossa taloudellista säästöä sosiaalimenoissa. Nyt tätä työkalua on mahdollista käyttää jatkossakin.

Liikunnallinen harrastus ja joukkueeseen kuuluminen ennaltaehkäisee nuorten syrjäytymistä ja auttaa heitä pysymään poissa päihteistä ja rikoksista. KuPS:in toiminta säästää pelkästään tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn kautta 282.000€ vuodessa. Se on lähes 1,5 M€ viidessä vuodessa. Vaikuttavuus lasten ja nuorten terveyteen on merkittävä.

Investoimme Kuopiossa tänä ja tulevina vuosina isosti. Osaltaan nämä investoinnit pitävät tärkeää työllisyyttä yllä ja kaupungille virtaa veroeuroja korona-aikanakin. KuPS on merkittävä työllistäjä Kuopion talousalueella. Ollaksemme hyvän elämän pääkaupunki, meidän tulee satsata luottavaisesti tulevaisuuteen. Jalkapallo mahdollistaa hyvän harrastuksen lapsille ja nuorille. KuPSin edustajat vakuuttavat, että rahasta jalkapallon harrastaminen ei jää kiinni.

KuPS järjestää jalkapallon harrastetoimintaa Kuopiossa 15:sta kaupunginosassa.

KuPS:in seuratyötä tehdään myös kaupunginosissa. Siellä puhalletaan lapsiin urheilun iloa ja tervettä ”BANZAI”-henkeä, jota eri-ikäisten sarjapeleissä Keskuskentällä nähdään. Toivon mukaan lähitulevaisuudessa ajanmukaisissa ja toimivissa katsomotiloissa.

Ei sovi myöskään unohtaa maahanmuuttajaperheitä ja heidän lapsiaan, joille jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin harrastus. Tämä tarjoaa heille loistavan väylän integroitumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Björn Cederberg
lääkäri, kaupunginvaltuutettu (kd)

Rauno Taskinen
ex-juniorijalkapallovalmentaja, kaupunginvaltuutettu (kd)

Kuvat: Pixabay