Vastaanottokeskukset ovat osa maakunnan valmiutta

8.11.2020 klo 10:27 Uutiset

Suomessa on tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia (VOK) 39 kpl, joista seitsemän on alaikäisyksiköitä. Aikuisyksiköissä on 6550 asiakasta ja niiden käyttöaste on 62%. Alaikäisyksiköissä turvapaikanhakijoita on n. 130 ja niiden käyttöaste 85 %.

Maahanmuuttovirasto Migri tiedottaa sivustollaan seitsemän vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta. Näitä ovat Pudasjärvi 30.11.2020; sekä Kemi, Siilinjärvi, Lieksa, Mänttä-Vilppula, Punkalaidun ja Hanko 31.12.2020. Entisenä sotilaana kummastuttaa, että Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan maakuntiin ei ole jäämässä yhtään vastaanottokeskusta, kun sen sijaan Pohjanmaalle länsirannikolle jäävät voimaan Kristiinankaupunki, Oravainen, Pietarsaari ja Vaasa. Uusimaalle jää perustellusti vielä kolme vastanottokeskusta (Espoo, Helsinki ja Vantaa). Kaikkiin muihin maakuntiin jää vähintään yksi.

Suomella ja Venäjällä on yhteistä maarajaa 1 290 kilometriä.

Mikä minua vapaaehtoista maahanmuuttajatyötä tehnyttä evp sotilasta oudoksuttaa?Julkisuudessa on uutisoitu, että vuoden 2015 pakolaisaallon jälkeen sisäministeriö on laatinut valmiussuunnitelmia jopa yli 100 000 pakolaisen vastaanoton varalta. Suomen länsirannikolle ei tulla kuten Kreikan saarille veneillä. Uhkakuvamallien mukaan seuraava pakolaisaalto Suomeen voi tulla  Venäjältä itärajan kautta. Venäjä voi ohjata maassaan laittomasti olevia pakolaisia Suomen rajalinjoille painostaakseen Suomea taipumaan haluamansa politiikan suuntaan. Laittomia pakolaisia Venäjällä on varovaisten arvioiden mukaan n. kolme miljoonaa.

Setlementti Puijolan vastaanottokeskuksessa Tarinassa Siilinjärvellä on enimmillään ollut 350 asukasta. Tarinassa on kyky ottaa vastaan 200 pakolaista vaikka heti. Lisäkapasiteettia voidaan nostaa kontein rakennettavin hätämajoituksin.

Nyt lakkautettavista VOK:eista siirrellään asiakkaita ennen keskusten lakkauttamista muihin vastaanottokeskuksiin. Vastaanottokeskukset ovat myös alueellisia työllistäjiä. Me tarvitsemme heidät omassa maakunnassamme. Siilinjärven vastaanottokeskuksen pakolaisia työllistävästä vaikutuksesta tiedämme Kuopiossa, että he ovat onnistuneet työllistämistavoitteissa valtakunnan kärkiluokkaa olevalla menestyksellä. Rikoksien ennaltaehkäisemisessä on Siilinjärven VOK:in ja viranomaisten saumattomalla kotouttamistyöllä ollut iso merkitys. Nostan esille vielä senkin, ettei ”meidän maahanmuuttajien osalta” korona-ajalta ole syntynyt yhtään tartuntarypästä.

Näyttää vielä käyvän niin, että VOK-palvelujen järjestämistä ulkoistetaan SPR:lle, ja vastaanottokeskusten omaisuutta siirretään SPR:n alaisuuteen. Jatkossa se tarkoittaa monopolisoitumista ja palvelujen hinnoittelun kallistumista. Minusta on järjetöntä, että vuoden 2015 pakolaisaallosta hankittu ammattitaito aiotaan hävittää huonolla valmiussuunnittelulla.

Tässä on kyse raa ́asta poliittisesta pelaamisesta, jolla vaikutetaan maakuntiin jaettavien määräahojen määrään. Vieläkin kirvelee Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttaminen v 2013 Kontiorannassa. Siellä olisi ollut maanpuolustuksellisen valmiusprikaatin paikka. Eikä sen sanomiseen tarvita kenraalin arvomerkkejä. Nyt huudan apuun alueellisia vaikuttajia ja maakuntamme kansanedustajia, meidän VOK:ien puolestapuhujiksi.

Rauno Taskinen, kapteeni evp.
KD Pohjois-Savon piirin hallituksen jäsen

Juttu julkaistu Savon Sanomien lukijan sanomissa 8.11.2020

Kuvat: Artikkelikuva, Pixabay ilmainen kuva
Kuva rajalta; Wikipedia
Tarinaharju: faktaperäisen jutun yhteydessä kohtuullinen kuvan käyttö, ei kaupallista tarkoitusta