Pasi Nupponen: peruspalvelujen on säilyttävä maaseututaajamissakin!

20.11.2020 klo 14:32 Uutiset

Kuopion KD-osastosta kuntavaaliehdokkaaksi lähtevä Pasi Nupponen kertoo itsestään:

Vuoden 2015 alusta Maaninka on ollut osa Kuopiota. Silloin väkiluku oli 3 748, Maaningan pinta-ala oli 575,13 km², josta vesistöjen osuus oli 18,9%

”Olen avioliitossa oleva eläkeiän saavuttanut kuopiolainen Maaningan Kinnulanlahdessa asuva kuuden lapsenlapsen ukki.

Koulutukseltani olen laitosasentaja ja olen saanut myös kaupan alan esimieskoulutuksen. Työskentelin KYS: in palveluksessa Harjamäen sairaalassa kolmessa eri ammattiryhmässä. Olen myös myynyt kodinkoneita. Viimeisimpänä ja pisimpään työskentelin eri kaupparyhmittymissä HEVI- osaston vastaavana sekä myös muissa työtehtävissä.

Myllynkivi Korkeakoskessa. Korkeutta koskella on 36 m. Korkeakoski on P-S vanhimpia luonnonsuojelualueita, ja alue on osa EU:n Natura 2000 -verkostoa.

Harrastuksiini kuuluvat pienet auto- pienkone- tai kodinkoneremontoinnit.
Harrastan paljon luontokuvausta, mutta olen kuvannut myös erilaisia tapahtumia. Vaellus ja vapaaehtoistyö vapaaseurakuntien puitteissa ovat lähellä sydäntäni.

Erityiseksi osaamiseksi uskallan sanoa ”kantapään kautta” tietotekniikan hallintaan perehtymisen. Joskus on käynyt niin, että ”bittimaailman mission impossible” on ratkennut luonnossa vietetyn ajan aikana.

Olen kuulunut Pohjois-Karjalassa Polvijärven Kristillisdemokraattien paikallisosastoon.

Olen ollut valtuutettuna ja minulla on kokemusta lisäksi rakennus- ja tarkastuslautakunnissa työskentelemisestä. Huomasin, että pienenkin puolueen edustajan on mahdollista saada äänensä kuulumaan ja päästä vaikuttamaan päätöksiin. Olen toiminut myös Pohjois-Karjalan piirin taloudenhoitajana. Palatessamme Savoon takaisin, liityin Kuopion KD-osastoon, ja olen Kuopiossa toisen kerran kuntavaaliehdokkaana.

Olen seurannut laajemminkin sitä, että säilyvätkö kaupungin palvelut entisten liitoskuntien alueilla. On taipumus, että maaseututaajamista häviää erilaisia palveluja. Maaningalla paikalliset kauppiaat uskalsivat lähteä uudistamaan konseptiaan, ja olemme iloisia laadukkaista kaupan alan palveluista.

Ikäihmiset eivät aina pysty, eivätkä jaksa lähteä terveyspalvelujen perään matkojen päähän, eikä syrjäisemmiltä paikoilta ole mahdollista saada edes kyytiä.

Olen tyytyväinen siitä, että kaupungilla on edelleen terveysasema Maaningalla. Toivon, että terveyspalvelut voisivat tehostetusti jäädä paikkakunnalle, koska väestö väistämättä vanhenee ja palvelujen tarve kasvaa.  Vanhusten terveyspalvelujen ja etenkin hoidon saanti huolestuttaa, varsinkin kun nyt viimeisimmän tiedon mukaan paikallinen hoitokoti Viljami sulkee ovensa. Vanhuksia joudutaan sijoittamaan pitkin Kuopion kaupungin laajaa aluetta ja vanhukset joutuvat viimeisinä vuosinaan outoon ympäristöön, joka aiheuttaa turvattomuutta ja vaikeuttaa myös omaisten vierailuja.

Syrjäytymistä seuraa nopeasti päihteiden ja huumeiden käyttämistä.

Olen entisenä vapaaehtoisnuorisotyöntekijänä seurannut huolestuneena nuorten koulutus- ja mielenterveysasioita. Ketään ei saa koulussa kiusata, ja meidän tulee tehdä kaikkemme, ettei yksikään nuori syrjäydy. Haluan olla peräänkuuluttamassa kiusaamiselle ”nollatoleranssia!”

Olen myös huolestunut siitä, millaista seksuaalikasvatusta lapsille koulussa annetaan. Katson, että siihenkin voidaan valtuustossa vaikuttaa.”

 

Kuvat: Artikkelikuva ja Korkeakoski, Pasi Nupponen
Huumeiden käyttäminen ja vanhuksen kädet:
Shutterstock lisenssi SSTK-027F5-58EB