Ei pidä unohtaa hengellistä hyvinvointia

28.1.2021 klo 10:25 Uutiset

Jori Brander, Suomen metodistikirkon johtaja, on kuntavaaliehdokkaanamme. Tässä hän kertoo itsestään:

”Elämää katson yhä uteliaan 70-luvulla syntyneen pojan silmin, vaikka pojasta on kasvanut mies, perheenisä ja pastori. Perheeseeni kuuluu vaimo ja viisi lasta, joista kaksi on jo ’lentänyt pesästä’. Muutto Kuopioon viisi vuotta sitten Tampereelta oli yksi elämäni parhaita päätöksiä. Arvostan täällä erityisesti luontoa ja retkeilymahdollisuuksia kaupungin läheisyydessä. Pidän Kuopion välittömästä ja rauhallisesta ilmapiiristä. Täällä on helppo hengittää.

”Luonnossa koen, että taivas kohtaa maan.”

Nautin hiljaisuudesta ja luonnosta, mikä luonnehtii myös uskonkäsityksiäni pappina. Työskentelen kansainvälisessä metodistikirkossa (UMC) pastorina ja Suomen kirkon johtajana. Työtehtävien puolesta saan olla näköalapaikalla, mitä tulee Suomen hengelliseen ja uskonnolliseen ’skeneen’.

Elämä on enemmän kuin työ. Liikkuminen luonnossa on minulle elintärkeä henkireikä luovan kirjoittamisen ja kontemplaatiomietiskelyn ohella, ja jätän aina aikaa kalenteriin polkujuoksuharrastukselle.

Uskon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin olevan laadullisesti paremman elämän salaisuus. Se on fyysisen, sosiaalisen, henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin summa. Mielestäni palvelusektori ei ole tavoittanut hengellisen hyvinvoinnin näkökulmaa, kun taas kirkot laiminlyövät hyvinvoinnin muut alueet.

Nämä ajatukset saivat minut hakeutumaan Savonia AMK:hon opiskelemaan Wellness-liiketoimintaa. Opintojen kautta etsin väyliä vastata ihmisen hengellisen hyvinvoinnin tarpeeseen osana muita hyvinvointipalveluita. Olen siis tällä hetkellä paitsi pastori myös opiskelija. Työhöni liittyy läheisesti sanan- ja uskonnonvapauskysymykset.

”Tasa-arvoisella viittaan palveluihin, jotka hyödyttävät kaikkia ikään, elämänkatsomukseen, identiteettiin tai varallisuuteen katsomatta.”

Kunnallispolitiikassa tahdon Kuopiossa investoitavan tasa-arvoisiin hyvinvointipalveluihin. Kaupunki on avainasemassa palvelujen tuottajana, tilaajana ja mahdollistajana. Vaikka hyvinvointi elämäntapana on yksilön oma valinta, sen mahdollistaminen kaikille on yhteinen asia.

Tarvitsemme yhteistyötä yritysten, yhteisöjen, koulujen ja kaupungin kesken. Tämä on aidosti yhteinen asia.”

Kuvat: Jori Brander kasvokuva/Jori Brander
Taivas kohtaa maan/Jori Brander
Artikkelikuvassa metsä taustalla ja tasa-arvoiset ihmiset/
Shutterstock lisenssikuvat SSTK-098F7-E777