Ossi Rantonen tietää, että koirapuistot tuovat asukasviihtyvyyttä

31.1.2021 klo 11:16 Uutiset

Ossi Rantonen haluaa lisätä sosiaalista vuorovaikutusta. Annetaan hänen kertoa, miten:
”Ensimmäisen koirani hankin v 1999 asuessani Neulamäessä. Pian ystävystyin kävelylenkeillä ”samanhenkisiin” ja tuli ilmi, että joku oli koettanut saada koirapuistoa Neulamäkeen, tuloksetta. Kävin juttelemassa aloittajan kanssa. Juteltuamme päätin, että haen puistotoimesta luvat, alueen ja rahoituksen.

Siihen aikaan puistotoimen johtaja oli oikein suopea asialle ja hanke sai luvan jatkua. Seuraavaksi koirapuistoalueelle suoritettiin katselmus. Koska se oli asutuksen keskellä, jouduin kiertämään ympäristön asunnot läpi, tiedottamaan asiasta ja kyselemaan asukkaiden mielipidettä ”kannattaako vai vastustaako”.

Samalla kun sain asialle asukkaiden ”siunauksen”, kokosin puiston tekemiseen talkoo-porukkaa ja innokkaita ilmoittautui lähes 20 henkeä! Hanke sai luvat ja rahoitus järjestyi.

Neulamäen koirapuisto on jäljistä päätellen ahkerassa käytössä. Täällä ensimmäinen koirani seropi Suomenpystykorva sai puiston valmistuttua juoksennella vapaasti ja leikkiä!

Kaupunki kävi kaatamassa suuremmat puut pois ja me talkoolaiset raivasimme alueen ja aitalinjat. Pystytimme aidan talkoilla ja niinpä jo 1999 joulukuussa pääsimme juoksuttamaan koiria puistossa! Kerran kokoonnuimme puistoon oikein koko porukalla ja puistossa oli yhtäaikaa yli 30 hymyilevää ”koiraihmistä” koirineen.

Myöhemmin Rypysuolla asuessani toteutimme asukasyhdistyksen kanssa yhdessä seuraavan koirapuistonhankkeen läpi. Ilolla voin todeta, että olen ollut alullepanemassa Kuopiossa kolmattakin puistoa, Päivärantaan.

”Yhdessä saamme enemmän aikaiseksi.”

Mielestäni Kuopioon mahtuu lisää koirapuistoja, esimerkiksi Karttulaan. Olen myös miettinyt, että koirapuisto palveleisi Tahkolla lomalaisia. Tahkon alueen lähin koirapuisto on Nilsiän taajamassa. Kiitän vuosien aikana näissä hankkeissa minua rohkaisseita, ja olen huomannut, kuinka koirapuistot saavat aikaan sosiaalista vuorovaikutusta.”

Monella meillä on ideoita asukasviihtyvyyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Niistä kannattaa kertoa toisille, joku uskoo toisen ajatukseen ja lähtee viemään asiaa eteenpäin. ”Täytyy muistaa, että yhdessä saamme enemmän aikaiseksi”, kiteyttää Ossi Rantonen, KD Kuopion osaston kuntavaaliehdokas!

Ossi Rantosen kirjoitus julkaistu Savon Sanomien lukijan sanomissa 31.1.2021.

Koirapuiston kuva ja henkilökuva/ Ossi Rantonen
Artikkelikuva/Shutterstock lisenssikuva, SSTK-098F7-E777