Lapsien ja vanhempien oikeuksia heikennettiin

4.2.2021 klo 21:59 Uutiset

Helsingin Naispiiri ry:n vuosikokouksen kannanotto 3.2.2021

Lapsien ja vanhempien oikeuksia heikennettiin

Helsingin valtuusto poisti yli yksivuotiaiden lasten vanhemmilta kotihoidontuen Hki-lisän kesäkuun alusta alkaen vastoin kristillisdemokraattien tahtoa. Päätös herätti helsinkiläisissä paljon tunteita ja keskusteluja puolesta ja vastaan. Lisän poisto tuli monelle perheelle yllätyksenä ja asettivat heidät nopean päätöksenteon äärelle. Vanhempien piti pohtia, onko heillä enää mahdollista hoitaa lastaan itse kotona. Valtuutettujen päätös ei millään muotoa kunnioittanut tätä vanhempien valinnanvapautta. Syyt päätöksen takana ovat huonot.

Hki-lisän poistokaan ei enää riitä. Nyt vaaditaan koko kotihoidontuki-järjestelmän romuttamista. Järjestelmä kuulemma vaarantaa naisten työpolut ja heikentää heidän asemaansa työmarkkinoilla. On väitetty, että tämä koskee n 10 000 naista ja heidän työpanostaan. Väitetään, että juuri heidän työpanostaan tarvitaan kipeästi työmarkkinoilla. Entäpä ne kymmenet tuhannet nuoret miehet joilla ei ole töitä? Olisiko tehtävä toimenpiteitä juuri tähän ongelmaan? Nuorten miesten kouluttautuminen ja työllistyminen on tärkeää myös tulevien perheiden perustamista ja hyvinvointia ajatellen.

KD Helsingin Naispiiri haluaa kunnioittaa perheiden omaa itsemääräämisoikeutta. Vanhemman tulee voida hoitaa omaan yli yksivuotiasta lastaan kotona näin halutessaan. Naisia, jotka haluavat olla kotona oman lapsensa kanssa ja tukea turvallista kiintymyssuhdetta lapsen ja häntä hoitavan aikuisen välillä, on monia. Yhteiskunnan pitää tukea aidosti myös tätä vaihtoehtoa. Perheet voivat halutessaan päättää myös lapsen isän jäämään hoitamaan lastaan kotiin. Tämänkin on oltava mahdollista juuri kotihoidontuen ja kuntalisän turvin. Päätös on vanhempien ei yhteiskunnan.

KD Helsingin Naispiirin naiset haluavat säilyttää kotihoidontuen ja saada takaisin Hki-lisän.

 

Lisätiedot

Sari Kumin
[email protected]
Helsingin Naispiirin jäsen
KD Naiset 1.varapuheenjohtaja

Anne Vuori
[email protected]
Helsingin Naispiirin puheenjohtaja